Yılbaşı akşamı hazırlıkları başladı. Yılın son gecesinde kurulacak sofraların kraliçesi keseye göre hindi veya tavuk olacak. Kimi içini kestaneli pilavla doldurup fırına atacak, kimi bir iki but kızartmakla yetinecek, kimi hazır alacak. Tabii yanında yine alım gücüne göre çeşitli öncüler olacak.

Bu ağız sulandıran masaya sadece biz Türklerin evlerinde rastlamak mümkün.

Hıristiyan dünyasında ise Yılbaşı yemeği diye özel bir yemek yok. Onlar daha mütevazı geçiştiriyorlar bu son yemeği. Özel yemekler Noel günü hazırlanıyor.

Ama o gün de mönüde hindi yok. Hindi “Thanksgiving” günü sofralarda yerini arıyor. O günün dini inanışla ilgisi yok. Aç sefil Amerika kıyılarına ulaşan

Avrupalı göçmenlere, Amerikan yerlilerinin sunduğu hindilere teşekkür günü.

Ama yine de yılın son günü sofralar diğer günlerden biraz daha zengin, biraz daha farklı oluyor. Yenen yiyeceklere özel anlamlar yükleniyor.

Rusya’da o akşam yemekten ziyade içki ön plana çıkıyor. Küçük kadehler, buzlukta soğutulmuş votkalarla dolduruluyor. Bu kadehleri bir dikişte bitirmek şart.
İki kadeh arasında pek uzun bir ara olmuyor.

Votka ön planda olunca, sofra da ona eşlik edecek yemeklerle donatılıyor. Örneğin çeşit çeşit turşu, bol bol havyar, Rus salatası, patates salatası, islenmiş soğuk et ve balık, karides, siyah ekmek dilimleri, yabani mantar.

Sıcak yemek isterseniz pek seçenek yok. Ya bütün olarak doldurulmuş lahana veya yanında patates püresi ile tavuk kızartma.

Onca votkadan sonra kim ne yediğini pek anlamıyor zaten.

Japonya’da Yılbaşı gecesinin en önemli yemeği Soba denen erişte çorbası. Basit bir çorba: Et suyuyla haşlanan eriştelerin üstüne yosun konarak yapılıyor.

İster sıcak yiyin, ister soğuk. Yalnız yerken tahta çubukların arasına sıkıştırdığınız eriştenin kopmamasına dikkat edin. Ağzınıza attığınız erişte ne kadar uzun olursa, o kadar uzun bir yaşamınız olacak demektir. Yani bu çorbayı içmek bir türlü yaşam falına bakmak gibi bir şey.

Çin’de Yılbaşı sofralarında biraz daha çeşit fazla. Ama her yemeğin bir anlamı var. En önemli yiyecek pirinç keki. 3 bin yıldan beri yılbaşı sofralarının değişmeyen yemeği bu özel kek. Bereketli bir yıl olması dileğiyle yeniyor.

Balık da önemli bir yiyecek. Zencefil ve diğer baharatlarla birlikte bütün olarak buharda pişirilen balığın yeni yılda huzur getireceğine inanılıyor. Bizim içli köfteyi andıran tatlı pirinç topları da bereketli bir yıl dileği ile yeniyor. Şalgam keki, mantı, uzun erişte çorbası, çin böreği, diğer önemli yemekler. Ama en önemlisi Çin Ördeği. Bu lezzetli yemeği yiyen bekarların, mutlu bir evlilik yapacaklarına inanılıyor.

İtalyanlar ise yılbaşı sofrasında mercimeği ön plana çıkarıyorlar. Çünkü mercimeğin zenginlik getireceğine inanıyorlar. Mercimekle birlikte sunulan en meşhur yemek ise “Cotechind”. Modena bölgesinin bu özel yemeğinde, haşlanmış mercimeğin üstüne yağlı domuz sosisi dilimleri konuyor.

Yılbaşının diğer bir özel yemeği de “Zampone”. Bu yemeğin yapılışı şöyle: Domuz bacakları domuz kıyması ile dolduruluyor, haşlanıyor ve mercimek yemeği ile birlikte servis ediliyor.

Beyaz risotto, uğur getirdiğine inanılan et suyunda haşlanmış tortellini, Veneziana denen bir çeşit kek de yılbaşı sofralarının vazgeçilmezleri arasında. Tabii o gece bol bol köpüklü şarap içiliyor.

Peru’da ise yılbaşının gözde yiyeceği patates. Ondan hem fal bakılıyor hem de çeşitli yemekler yapılıyor.

Fal olayı şöyle: Üç patates alıyorsunuz. Birini tamamen, birini yarım soyuyorsunuz. Sonuncusunu ise kabuğuyla bırakıyorsunuz. Bunları bir tabağın içinde masanın altına koyuyorsunuz. Gece yarısı ışıklar kapanınca, bu tabaktan bir patates alıyorsunuz. Eğer aldığınız tam soyulmuş patatesse, yeni yılda kazancınız bol olacak demektir. Eğer soyulmamış patatesi seçmişseniz yılınız size şans getirecek. Yarım soyulmuş patatesi seçmişseniz, yeni yılın eskisinden bir farkı olmayacak. Bu yemekler yenilirken, kadınların sarı renkli elbiseler giymelerine dikkat ediliyor.

Estonya’da evlerde, yılbaşı akşamı için yedi, dokuz veya oniki çeşit yemek hazırlanıyor. Her yemeğin gelecek yıl kazanç, sağlık ve uğur getireceğine inanıyorlar. Yemeklerin bir bölümü de, o gece eve geleceğine inandıkları atalarının ruhları için masada bırakılıyor.

Brezilya’da yeni yılın ilk günü bütün evlerde ya mercimek çorbası içiliyor ya da pilavla birlikte mercimek yemeği yeniyor. Ayrıca yeni yıl gecesi, içi çiçekler, mumlarla dolu küçük kayıklar İpenama Plajından okyanusa bırakılıyor. O gece denizin üstü ışık seline dönüşüyor.

Arjantin’de gece yarısı 12 olmadan kurufasulye yemenin yeni yılda uğur getireceğine inanılıyor. Onun için o gün bütün evlerde bu yemek pişiyor. Bazıları ise gece yarısı evlerinin önünde bavulla dolaşıyorlar. Bunun, yeni yılda çok seyahate çıkmalarını sağlayacağını söylüyorlar.

Hindistan'ın ve Pakistan'ın bir çok bölgesinde yeni yıl akşamı mutlaka pirinç yeniyor. Amerika'nın güney eyaletlerinde ise iç bezelye ve süt domuzu ile yapılmış yemek sofraya konuyor. Bu özel yemeğin adı "Good Luck Hoppin' John".

Avusturya'da yeni yıl akşamı süt domuzu yeniyor. Konu komşuya da badem ve çikolatadan yapılmış domuz heykelleri hediye ediyorlar.

Dünyanın bazı ülkelerinde durum böyle. Umarım sizin yılbaşı yemeğiniz hem lezzetli hem de keyifli olur.