İktidarın, Türkiye’de “özerk ve demokratik üniversite” mücadelesi veren ve “yandaş olmayan” öğretim üyeleriyle kavgası var.

Bunun en somut örneği Prof. Dr. Melih Bulu’nun üniversite dışından Boğaziçi Üniversitesi’ne (BOUN) rektör olarak atanması ile başlayan ve yerine gelen Prof. Dr. Mehmet Naci İnci yönetiminde de devam eden akademik kıyımla yaşanıyor.

BOUN’da öğretim üyelerinin ve öğrencilerin 600 gündür  sürdürdüğü “KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz” direnişine katılanlar, bir bir üniversiteden uzaklaştırılıyor.

★★★

BOUN Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, yönetmeliklere dayanarak aldığı bir karar neden olarak gösterilerek 22 Ağustos itibarıyla 3 ay süreyle görevden uzaklaştırıldı.

Alınan karara muhalefet partilerinden, akademi dünyasından tepkiler yağıyor.

★★★

Kampüse girmesinin yanı sıra üniversite maillerine ve kütüphanesine bile girmesi yasak!

Sanki o üniversitenin hocası değil.

Okulun kıyısına yanaşma” demek de ne oluyor?!

Sanki Borsa’da manipülasyon yaptı, ihale yolsuzluğuna bulaştı...

★★★

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi; İnci’nin görevine son verdiği ancak mahkemenin göreve iade kararı verdiği öğretim üyesi Dr. Can Candan’ın, “derin yoksullaşma” ve “verimsiz sanayi” eleştirilerini sürdüren Prof. Dr. İzettin Önder’in de aralarında olduğu 16 akademisyenin ofislerini boşatmalarını istedi.

Çoğu yıllar boyu Boğaziçi’nde tam ve yarı zamanlı ders veren hocalar...

Zenginobuz yeni öğrenim döneminde görevlendirilmeyen bu akademisyenlerin ortak paydasının yüzde 98 “direnişine destek vermek” olduğunu söylüyor.

Yüzde 2 de kişisel husumet kaynaklı olabilirmiş...

★★★

Zenginobuz’dan önce de “Boğaziçi mezunu, öğrencisi, öğretim üyesi, çalışanlara ait kişisel bilgilerinin onaysız ele geçirildiğini tespit ettiklerini söyleyen” Bilgi Teknolojileri Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tuna Tuğcu ve 3 üyesi, 3 ay süre ile üniversiteden uzaklaştırıldı, kurul lağvedildi.

Tuğcu dışındaki 3 akademisyen görevine geri döndü.

Boğaziçi’nde Bilgi İşlem Daire Başkanlığı kurulup, başına da AKP’li Üsküdar Belediyesi Bilgi İşlem Bölümü Müdürü Faruk Yakaryılmaz getirilmişti.

★★★

BOUN’da işlerin iktidarın tam da istediği gibi gitmediğini gösteren iki önemli gelişme oldu.

Bunlardan ilki İnci döneminde açılan Hukuk Fakültesi’nin kurucu dekanı Prof. Dr. Selami Kuran’ın, “Hukuk Fakültesi Tanıtım Günleri”nden bir gün önce görevinden istifa etmesiydi.

★★★

Henüz BOUN’da “AK Kadrolaşma” sürecini tamamlayamayan İnci, Kuran’ın yerine kendisini dekan vekili olarak atamak zorunda kaldı.

BOUN’da, Hukuk Fakültesi ile birlikte açılmasına karar verilen ancak henüz açılmayan İletişim Fakültesi’ne de Rektör Vekili Prof. Dr. Gürkan Kumbaraoğlu atandı.

Zenginobuz “Boğaziçi’nden yurtdışına doktora eğitimi almaları için 40 öğrenci gönderildi. Bunların isimleri iktidara yakınlığı ile bilinen Boğaziçi Üniversiteliler Derneği (BURA) tarafından belirleniyor. Boğaziçi’nin mevcut kadrosunun yerini doldurmakta güçlük çekiyorlar. İlanla öğretim üyesi arıyorlar. Yeni atamalarda aranan öncelikli kriter İnci yönetimine itiraz etmemek” diyor.

★★★

Eğitim Fakültesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne yeni dekanlar atandığını belirten Zenginobuz’un, “Yeni kadro atamalarında yapılan usulsüzlüklere itiraz ediyorum. Beni önlerindeki engel olarak görüyorlar” yorumunu yapıyor.

Zenginobuz’a adeta “akademik kelepçe” takılması için; hükümetin ekonomi politikasını desteklememesi, üniversitede süren direnişin simge isimlerinden birisi olması, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile üniversite dışından atanan yeni yönetim ile “anlaşamaması” yeterli!..

★★★

Zenginobuz ile İnci yönetimi arasında gerilen ipler, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi adına yurtdışı doktora eğitimine gönderilen bir akademisyenin, başında bulunduğu Ekonomi Bölümü’ne alınmak istenmesine itiraz etmesi ile kopuyor.

★★★

Yandaşlık hummasına tutulan ülkemizde, en çok kurumsal yapılar ve liyakat tartışması yapıyoruz.

Zira ekonomideki her kötülüğün anası bu iki mesele...