Türkiye’yi ur gibi saran sahte ilkokul, ortaokul, lise, üniversite diplomalarına, yüksek lisans ve kredi kartına 10 taksitle doktora tezi satışları da eklendiğini geçen hafta yazdım.

Sahte diploma, intihal tez derken şimdi de sahte üniversite diploması ithal ediliyor. İthal nedir? Bir ülkeye yabancı ülkeden getirilen mal. Olmayan ithal edilir.

220 üniversitesi olmasına rağmen Türkiye, dünyada ‘fake’ yani ‘numara yapan’ kağıt üstü üniversiteler için 20 milyon genç nüfusuyla yeni pazar oldu.

Hindistan, Pakistan, Filipinler, Malezya, Tayland, Meksika hatta Amerika’da olmayan üniversitelerden Türkiye’ye lisans, yüksek lisans, doktora diplomaları ithal ediliyor.

DÖRT GÖZLE BEKLE

Hindistan sokaklarında simit gibi satılan sahte diplomalar, AB ülkelerine iltica amaçlı kullanılmaya kalkışılınca, İngiltere’de uluslararası soruşturma açıldı.

Türkiye, küresel ‘fake üniversite’ pazarının neresinde yer alıyor? Şimdilik müşteriyiz! “Öyleyse Türkiye’nin ilgisi ne?” diyorsanız Amerika’da Hawai adaları başkenti Hanolulu’daki Aston Martin Amerikan Üniversitesi’ni birlikte inceleyelim.

Üniversitenin sitesi sizi, “Gizliliğe önem veriyoruz” diye, Türkçe bir cümleyle karşılıyor. Sonra, “Dünyanın her yerinden öğrencileri kucaklayıp, dört gözle bekliyoruz. Yüksek ücretli işler için açılan kapıyız. Tek yapmanız gereken açmak. Anadili İngilizce olmayana, anladığı dilde Amerikan eğitimi...” diye sıralıyorlar.

HAWAİ PLAJLARI

Türklerin, yurt dışında kurduğu naylon üniversite olduğu iddiası var. İlk öğrencilerini 2016’da almış. Türkçe bir deyim olan, ‘Dört gözle’ yani büyük istek ve özlemle öğrenci beklediğini anlatıyor.

Bekliyor ama kampüsü bırakın, en azından Türkiye’deki tabela üniversiteler gibi bir apartmanı bile yok. Havai plajları, güneşlenen insanlar videosuyla resmi sitesi açılıyor. Sonra işletme, inovasyon, finans, bankacılık, teknoloji yönetimi, mühendislikler gibi onlarca bölümde lisans, yüksek lisans diploma satışı başlıyor.

“Dünyada binden fazla üniversiteyle anlaşmam var” diyor. Oysa Türkiye’nin üye olduğu Avrupa Üniversiteler Birliği’nde bile 47 ülkeden sadece 850 üye üniversite var.

İSRAİLLİ BAŞKAN

Başkanı, İsrail’deki Tel Aviv Üniversitesi Sosyal Bilimler mezunu Netta Stavinsky. Sertifika programı 1750 dolardan (32 bin TL) başlayıp lisans, yüksek lisans ve doktora 12 bin dolara (221 bin TL) kadar çıkıyor.

Dünyanın dört bir yanından içlerinde çok sayıda Türk’ün de mezun ve öğrenci olduğu kayıtlı 5 bin öğrenciden söz ediyor. Diplomasını tanıyan bir ülke var mı? Bilmiyoruz. Ama Amerika’da bir plazada irtibat ofisi olan Aston Martin Üniversitesi’ni YÖK’ün tanımayıp, denklik vermediğini biliyoruz.

Türkiye’nin yönetiminde ekonomiden siyasete, çok önemli koltuklarda oturuyorlar. TÜBİTAK’da görev yapan da, küresel şirket yöneten de var. Yine, Meksika’da Azteca Üniversitesi doktora diplomalı Türklere bakalım!

ONLİNE DOKTORA

Azteca Üniversitesi İşletme Yönetimi doktora diplomalı biri, ister inanın ister inanmayın Türkiye’de üniversite kurdu. Fake diplomalarını CV’lerinde yazıyorlar.

Üniversite kurmak için üniversite diploması şart mı? Hayır. Ama en azından üniversite yöneten birinin ‘doktora diplomasını hak etmek’ gibi akademik ahlak taşıyarak, öğrencilerine örnek olması şart!

Bu kişi Azteca’nın olduğu Meksika’ya doktora eğitimine hiç gitti mi? Bilinmiyor. Doktora hocası kim biliyor mu? Kaç para ödedi? Anlatırsa Türk gençleri bu tuzağa düşmez!

Bu diplomaların tanınması için siyaseten güçlü bir grup, 3 yıl önce YÖK’e başvurmuş. YÖK, resmi yazıyla, yurt dışından alınan ve öğrenim dili Türkçe diplomalara denklik verilmeyeceğini tek tek sıralamış.

188 TÜRK KİM?

Azteca, Aston Martin, Trident, Conley, Northcentral gibi çok sayıda naylon üniversiteden, yüzlerce belki binlerce Türk, naylon diploma aldı. Parayı basıp, online eğitimle birkaç hafta/ay eğitimle sertifika/diploma alıp ALES ve YDS’den yırtıp, ‘uzman’, ‘doktor’ gibi unvanları kullanıyorlar.

Olmayan kampüste, doktora hocasız doktora diploması rezilliğine artık susamazsınız. ABD’deki Aston Martin Üniversitesi ve Meksika’daki Azteca Üniversitesi mezunu 188 Türk içindeki akademisyen sayısını da artık YÖK açıklasın.

Binbir çeşit film çevrilerek, naylon bilim doktorlarına, ‘diploma denkliği’ verilmesi rezilliği bırakılıp, bu kişilerin TCK 204’e göre ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçuyla 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanması sağlanmalıdır.

Numaradan üniversitelerin, numaradan diplomalarına da artık susacaksa YÖK’ün adı, Yükseköğretim Kurulu değil, küresel tescilli Yok Sayılan Öğretim Kurulu olur!