“Başbakan Lloyd George”a ve iktidarda bulunan İngiliz siyasetçilere akıbetin yaklaştığını bildiriniz. (Yani Türkler, Yunanları denize dökmek üzeredirler.) Çünkü bunları anlamıyorlar. İngiliz elçilerine de anlatmak istedim. Olmadı. Mustafa Kemal ve arkadaşları ihtilalcidirler. Bunlar sizin düşmanlarınızdır. Asidirler. Benim de düşmanlarımdırlar. Türkiye”yi yalnız siz kurtarabilirsiniz.

★★★

Ben sizin dostunuzum. Ne isterseniz size vermeye hazırım. Halbuki siz Ankara’dan bir şey alamazsınız.

İsterseniz Saltanatı ve Hilafeti kurtarabilirsiniz. Bana süratle yardıma geliniz. Bana 4 milyon Sterlin borç veriniz. Size mal vererek öderim. Teminat veririm. Ankara’yı tanımazsınız. Barışı benimle yapınız. Ankara’ya vereceklerinizi bana veriniz. Yunanlılardan alacağınız toprakları bana teslim ediniz.

★★★

Propaganda yapmam için uçak ve adamlarımı korumam için bir savaş gemisi (kruvazör) veriniz. Bizzat Bursa’ya gider, herkesi etrafıma toplarım. Halk benim davetime gelir.

Ben Fransızlarla dost olup anlaşma yaptım.

Boğazları açık bırakırım. Halife olarak sizin lehinizde bulunurum. Çünkü siz müminlerin savunucusunuz. (Bütün Müslüman ülkeler o tarihte sömürge idi) Onlar da size bağlı uyruklar olarak kalırlar.

Ankara’dakiler katil adamlardır. (Mustafa Kemal ve silah arkadaşları) Moskova’nın tesiri altındadırlar. Söylediklerinin birini yapmazlar...”

★★★

Okuduğunuz tüyler ürperten mektubu yazan kişi, Sultan Vahdettin.

Dönemin İngiltere Başbakanı Lloyd George’a hitaben kaleme alınmış mektubu, şehzadelerden biri eliyle İngiliz İşgal Kuvvetlerinde görevli Yüzbaşı Armstrong’a gönderiyor. Şehzade mektubu Perapalas’ta ikamet eden Yüzbaşı Armstrong”a veriyor.

★★★

Bu, Sultan Vahdettin’in İngilizlere yazdığı, utanç verici yalvarmalar ve ihanet itiraflarıyla dolu ilk ve son mektubu değil. Başka mektupları da var. Onlarda da Mustafa Kemal’den “Nesebi bilinmeyen (Kimin çocuğu olduğu meçhul) Makedonyalı ihtilalci” diye söz ediyor. Silah arkadaşları arasında Türk bulunmadığı iftirasını atıyor ve Bolşeviklerden yardım gördüklerini öne sürüyor... (Okuduğunuz belgeler, siyasetçi-yazar, Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü Sahibi merhum Cahit Kayra’nın Boyut Yayınevinden çıkan “Sevr Dosyası” adlı kitabında yer alıyor.)

★★★

Sultan Vahdettin’in yazdıklarını okurken; hem vatana ihaneti, hem de Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının yurdumuzu düşman işgalinden kurtarıp Cumhuriyet’i kurarlarken, ne denli güç koşullar altında mücadele verdiklerini ve adeta imkansızı başardıklarını gördüm.

Onların aziz hatıraları önünde bir kez daha saygı, minnet ve rahmetle eğiliyor, Cumhuriyetimizin 99. yıldönümü hepimize kutlu olsun diyorum.

UĞUR DÜNDAR’IN NOTU: Büyük Fenerbahçe camiası olarak bu akşam saat 21.00’de İstanbul-Göztepe’de buluşup, Başkanımız Ali Koç’un önderliğinde fener alayı ile stadyumumuzun karşısındaki fenere kadar yürüyecek ve orada CUMHURİYETİN FENERİ sloganıyla Cumhuriyetimizin 100. yıl etkinliklerini başlatacağız.