-Ulusal yaşam aydınlığı yasalarla korunur.-


Yaptırımlar içeren düzenleyici kurallar yapısı olan hukuk, uygar yaşamın güvencesidir. Düzenlemenin önleme, belirleme ve uygulama bileşkesi bilimsel ölçülerle yaşama geçmekte, toplumsal barışın, ulusal dayanışmanın aydınlık ve esenliğini sağlamaktadır. Olumsuzlukları önleme işlevi hukukun etkinlik gücüdür. Hukukun göstergesi adalet, adaletin göstergesi de hukuktur. Uygulanması zorunlu yaptırımların kaynağı ve dayanağı olan kurallar topluluğu hukuk, yaşam aydınlığıdır. Yaşamın bilim güneşidir. Toplumsal düzen için öngörülerek yürürlüğe konulan kurallardır. Hukuksuzluk haksızlık, kargaşa, yangın, yıkım, yitim demektir. Düzen sağlayıcı bilim dalı olarak yaşamsal önemi yadsınmayacak kadar büyüktür. Çağdaş, uygar devletlerin niteliklerinin belirlenmesinde kullanılan “Hukuku” sözcüğü güven ve güç özeti olarak yapıcı ve etkileyici bir anlam içermektedir. Ulusal yaşam bağlamında “Hukuksuzluk” nitelemesi ve eleştirisi de aykırılıklarla, sakıncaların eleştirisiyle kınanmasıdır. Tüm yönleriyle hukuk, ulusal bir düzenleyici dayanak ve yaptırımlar içeren devlet gücüdür.

Haksızlıkların, aykırılıkların, kötülüklerin ve tüm sakıncaların karşısında olan hukuk, sağladığı yaşam aydınlığı ve güvencesiyle toplumsal bir dayanaktır. Hukuku etkin kılan da uygulama yetkisi ve gücüdür. Devletlerin bu konudaki duyarlığı kendilerinin geçerlik ve saygınlık koşuludur. Hukukun olmadığı yerde hiçbir kişi, hiçbir kurum ve hiçbir şey güvencede değildir. Hukuksuzluk en sakıncalı karanlıktır.

Hukuksallık konusunda duyarlığını ve uyarılarını sık sık açıklayan Cumhuriyet yazarları Sayın Prof. Dr. Emre KONGAR ile Sayın Gani YAŞAR’ ı kutlamaktan mutluluk duyuyorum. Düzen sağlayıcı, yaşam ve değer koruyucu, hak ve özgürlük güvencesi hukuk, toplumsal ve kişisel yaşamın bilimsel dayanağıdır. Önleyici, koruyucu, giderici ve düzenleyici olan hukuk, bilimsel bir ışıktır. Hiç unutmayalım adalet yaşam aydınlığının bilimsel koruyucusudur. Mayası hukuk olan bir çağdaş kalkandır. Kötülüklere, aykırılıklara, suçlara, değişik yıkımlara karşı siperdir. Adaletin sağladığı erinç (huzur), dinginlik ve düzen yaşam mutluluğunun en yararlılarıdır. İnsanlık, eşitlik, barış, dayanışma, esenlik, kardeşlik, dostluk yakınlıklarıyla örülen ulusal yaşamın dayanaklarından biri de anlayış ve tutumdur.

Hukuksallık, insanlık güzelliğinin güvencesi olarak özgün bir değer ve anlam taşımaktadır. Çağdaş yaşamın etkin bilim gücü olarak sağlıktan başlayan etki alanı yaşamın her yanında genişlemekte ve tutulmaktadır. Çağdaş yapıların, düzenlerin ve yaptırımların kaynağı olarak tartışılmayacak bir önemi vardır. Aynı zamanda bir insanlık ölçüsü olarak benimsenmiş ve uygulamalara dayanak olmuştur. Hukuksuzluk yalnızlık, kimsesizlik, kötülüklere açık bir boşluk, bir karanlıktır. Hukuk güvencesi yaşam gücüdür.