- Nitelik seçkinliği kişilik değeridir.-

Doğumdan ölüme geçen süreç “Yaşam” olarak adlandırılan sağlık-varlık dönemidir. Görkemi, gücü, olanakları, bulunulan katlar, taşınan ünvanlar ve sıfatlarla değil, kişilik nitelik ve değerini yansıtan durumlar ve eylemlerle anılır. Tutum ve davranış seçkinliği, düşünce soyluluğu, çalışma yararı ve toplumcu katkısı saygınlığının öğeleridir. Kimi kesimlerde, kimilerinin etkin ve yetkili oldukları katlarda izlenen aykırılıklar, çelişkiler, kötülükler yaşam tadını bozan çirkinliklerdir. Dünyanın her yerinde bu tür durumlar insanlar için birer engel, birer çürüme, birer bitimdir. Yaşam zenginliğini eş-dost, arkadaş, meslektaş, akraba, hemşeri oluşturur. Duygu ve düşünce birlikteliği, yaşamın en zengin ortaklığıdır. Geçici dünya süreci yaşamı aydınlatıp güzelleştiren, çekilir kılan sıcaklıklar ve yakınlıklarla, dayanışmalarla kotarılır. İnsanlık ilişkileri bu nedenlerle çok değerlidir. Bunun da temelinde güven, özveri, içtenlik, anlayış ve dayanışma sıcaklığı vardır. Arkadaşlık ve dostluk bu nedenle çok önemli, çok değerlidir. Dilimizde “Kara gün dostu” nitelemesiyle sözü edilen ilişki sıcaklığı ve güveni durumun önemini vurgulamaktadır. Cumhuriyet, ulusun-halkın kendi kendini yönetip denetlediği bir sistemin adıdır. Bir halk birlikteliği, yazgı ortaklığı, uygar bir yaşam dayanışmasıdır. “Para-pul” düşkünlüğü ilkelliktir, görgüsüzlük ve boşluktur.

Yaşamı zenginleştiren ve renklendiren, olumsuzluklarına karşın çekilebilir kılan yakınlıklardır. Yaşamın doğallığı birçok sorunu barındırmasıdır. Kendi başına ve dayanışma ile karşılanıp giderilecek sorunları göğüsleme gücü, yaşam güvencesidir. Yaşam zenginliğinin kaynağı, temeli ve yapısı da budur. Yaşamı sorunlarına ve güçlüklerine karşın yaşanabilir kılan değerler anlayış, değerlendirme, katlanma, gücü, birliktelik, dayanışma, yaşama tutkusudur. Yaşama katkı, topluma katıyla ölçülür.

Görüş, düşünce, yapıt (eser), eylem, örnek tutum ve davranışlar yaşamın düzeyini ve değerini artıran öğelerdir. Bilim çevreleriyle sanat ve spor çevrelerinin bu yöndeki katkıları çok önemlidir. Sporun, sanatın birey ve toplum yaşamına tuttuğu ışık, değeri yadsınmayan bir katkıdır. Çocukların ve gençlerin zihin ve beden sağlıkları için çok önemli olduğu gibi toplumsal aydınlık yönünden de olumlu etkileri gözardı edilemez.

Yaratma yeteneği, yaşatma özeni, dayanışma sıcaklığı, birliktelik gücü yaşamın yadsınamaz öğeleri ve değerleridir. Yaşam güneşinin aydınlığı birlikte yaşamaya verilen değer ve önemli koşuttur. Yaşamı yaşam değeri saymak, anlayış soyluluğudur. Yaşamı verimli kılmak yaşama yaraşır olmanın koşulu sayılırsa olumlu sonuçları mutluluk verir.