Yapay zekâ teknolojisi hiç şüphesiz son yılların en gözde gelişmelerinden biri. Bu teknolojinin aynı zamanda tıbbî alanlarda da kullanılması çığır açan keşifleri de beraberinde getirebiliyor.

Son olarak yeni bir araştırma, yapay zekânın yalnızca 10 saniye boyunca konuşmaları dinleyerek diyabeti tespit edebildiğini ortaya çıkardı. Çalışmaya göre teşhisin doğruluk oranı kadınlarda yüzde 89 iken erkeklerde ise yüzde 86.

Araştırma yazarı Jaycee Kaufman, "Araştırmamız, Tip 2 diyabeti olan ve olmayan bireyler arasındaki önemli ses farklılıklarını vurguluyor ve tıp camiasının diyabet taramasını değiştirebilir. Mevcut tespit yöntemleri çok fazla zaman ve maliyet gerektirebiliyor. Ses teknolojisi ise bu engelleri tamamen ortadan kaldıracak potansiyele sahip" dedi.

Çalışmada, tip 2 diyabet hastası olan veya olmayan 267 kişinin iki hafta boyunca günde altı kez akıllı telefonlarına ifadeler kaydetmesi istendi. 18 binden fazla kayıtta, diyabet hastaları ve diyabet olmayanlar arasında farklı olan 14'ün üzerinde farklı akustik özellik olduğu görüldü.

Sinyal işleme teknolojileri, insan kulağınca fark edilmeyen belirli ses perdesi notalarını algılayabildi. Kaufman'a göre de bu gizli sesler gerekli ipuçlarını sağlıyordu.

Çalışmanın baş araştırmacısı Yan Fossat şu açıklamaları yaptı: "Araştırmamız, ses teknolojisinin Tip 2 diyabet ve diğer sağlık durumlarını belirlemede muazzam potansiyelinin altını çiziyor. Ses teknolojisi, erişilebilir ve uygun fiyatlı bir dijital tarama aracı olarak sağlık uygulamalarında devrim yaratabilir."