Her şey, 1990'ların sonunda başladı... Ahmet Gülüm'le kapı açıldı. Hüsün Can sonrası Erol Ünal Karabıyık, tarihi adımları attı. Özkan Mutlugil, düzeni, sistemi bozmadı. 2016'dan beri federasyon başkanlığını yürüten Mehmet Akif Üstündağ, sağlam temelin birleştirici gücü, tutkalı, harcı oldu ve voleybol, bugün takım sporlarında Türkiye'nin tartışmasız, açık ara en başarılı branşı...

Doğru plan ve program, idari ve mali yapılanma, voleybolu tabana ve Anadolu'ya yayma, okulla sporun birlikte yürütülmesi, salonlar, sahalar, yurtlar... Türkiye'nin milli takımlar temelindeki en büyük sıkıntısı olan 'havuz problemi'ni rafa kaldırdı.

1966'da kurulan Eczacıbaşı'na 80'lerde VakıfBank katıldı. Türk kadın voleybolu, 2000'li yıllardan itibaren dünya çapında yıldızlar yetiştirdi. Neslihan, Gözde, Eda, Zehra gibi... Arkası da geliyor... Başantrenör Santarelli bugün 50'den fazla oyuncudan yararlanabilme şansına sahip. Harika devşirmemiz Melissa da pastanın çileği! Sırada Aleksia (Karutasu) var.

Milletler Ligi şampiyonluğu, Türk spor tarihinin üç ana branştaki en büyük başarısı ama bu kupa geliyorum demişti zaten...

Türkiye, tüm takım sporlarında tüm milli takımlar (A ve altyapılar) düzeyindeki iki dünya şampiyonluğuna da yine kadın voleybolunda kazanmıştı. 2017'de Ljubljana'da 23 Yaş Altı Kadın Milli Takımımız adına altın madalya takanlar arasında, bu yılki Milletler Ligi kupasını kaldıranlar vardı: Ayça Aykaç, Aslı Kalaç, Hande Baladın, Saliha Şahin, Zehra Güneş, Ebrar Karakurt... U18 Mililer ise 2011'de Ankara'da kupayı kaldırırken o takımda Aslı Kalaç, Kübra Akman, Çağla Akın, Şeyma Ercan gibi oyuncular vardı.

Melissa, takıma beklendiği gibi sınıf atlattı. Sultanlar, final sendromunu geride bırakarak ilk adımı attı. Sıra Avrupa Şampiyonası ve olimpiyatta...

Bu arada... Sayın Simla Türker Beyazıt "Kadın voleybolumuzun bugünkü başarısını bir tuvale benzetirsek eğer; bu tuvale ilk fırçayı değdiren Fenerbahçemizdir” dedi.

Fenerbahçe, tüm branşlara yaptığı yatırımla alkışı hak ediyor ama şunu açıklığa kavuşturup vurgulamak şart: A Milli Takım'da, sarı-lacivertli kulübün efsanesi Eda dahil, Fenerbahçe çıkışlı oyuncu yok.

Oyuncuların ilk kulüpleri şöyle:

Eda: Beşiktaş. Simge: Ünsped. Ayça, Zehra, Derya: VakıfBank. Elif, Saliha: Karayolları. Hande: Eczacıbaşı. Gizem: Nilüfer Belediyesi. Cansu: Göztepe. Aslı: TVF Lisesi, Yeşilyurt. İlkin: İlbank, TVF Lisesi. Ebrar: Bursa BBSK. Melissa: Cienfuegos (Küba). Meliha: Gradacac (Bosna).

Umarım sadece 'yarışmacı' değil altyapısıyla 'yetiştirici' takım da olur Fenerbahçe...