CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara ile Yeşilsol Parti Hatay Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, TBMM’de yaptıkları iki ayrı girişimde Hatay depremi ile alakalı bazı soruları gündeme taşıdılar.

CHP’li Kara, 7 sorudan oluşan soru önergesi vererek Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin cevaplamasını istedi. Yeşilsol Parti Milletvekili Oruç ise düzenlediği basın toplantısında deprem bölgesinde vatandaşlara kesilen onbinlerce lira tutarındaki faturaların iptalini istedi.

Bilindiği gibi 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli asrın felaketi olarak anılan iki ayrı deprem 11 ilde etkili olmuş, 50 binden fazla vatandaşımız can vermiş, yüzbinlerce insan yaralanmış, yüzbinlerce bina yıkılmış ve milyonlarca insan yersiz yurtsuz kalmıştır.

Devlet gücünü beklenenden daha uzun sürede deprem bölgesinde gösterince ortaya hiç te istenmeyen tablolar çıkmıştı. O dönemin en çok konuşulan konuların başında depremzedelere geç müdahale edilmesinin çok fazla can kaybına yol açtığı idi.

Benim de çevremde bir çok insan bu durumdan muzdarip olmuştu. O tarihlerde Hatay’da, Kahramanmaraş’ta, Adıyaman’da, Kilis’te, Osmaniye’de hatta Adana’da enkaz altında kalan yakınları ile cep telefonu ile irtibat sağladığı halde gerekli yardımların zamanında ulaşmaması yüzünden yakınlarını kaybedenlerin sayısı hayli fazlaydı.

Hatay’da çoğu insanın silah zoru ile iş makinelerini çevirip, yakınlarının olduğu enkaza götürdükleri söylentileri dilden dile dolaşıyordu. Hatta çoğu yerde cep telefonları ile çekilen görüntüler sosyal medyada bir acı görüntüsü olarak yayınlanıyordu.

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara


Kendisi de bir depremzede olan CHP’li vekil Nermin Yıldırım Kara, TBMM’ye
verdiği soru önergesinde Bakan Mehmet Haseki’ye şunları sordu:

1-Hatay’da kaç bina yıkılmış, ağır, orta ve az hasarlı diye kaç bina kayıt altına
alınmıştır.

2-Afet bölgesinde imar affından yararlanarak Yapı Kayıt Belgesi alan yapılardan kaçı yıkılmıştır.

3-Hatay’daki kamu binaları depreme dayanıklılık bakımından denetlenmiş midir? Denetlenmiş ise hastane, okul, yurt gibi kamu binaları hakkında güçlendirme veya yıkım kararı verilmiş midir?

4-Deprem fay hattı üzerindeki yerleşim yerlerinin güvenli alanlara taşınması ve yeniden inşa edilmesi hangi aşamadadır?

5-Kalıcı konutların yapımı için davet edilen firma kriteriniz nedir? İhaleler şeffaf mı yapılacaktır.

6- Yeniden yapılanma sürecinde inşaat izinlerinin düzenlenmesi ve ruhsatlandırılması için ne tür iyileştirmeler yapılacaktır?

7-Raporlara göre Hatay’daki enkazlarda yüzde 90 asbeste rastlanmıştır. Enkazların çevreye zarar vermeyecek şekilde kaldırılması için ne gibi çalışmalar yapılacaktır?

Yeşilsol Parti’den Oruç ise, deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlara kesilen toplu faturaları gündeme getirirken gerçekten herkesin dert yandığı bir konuya parmak bastı. Deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlara 3 aylık toplu elektrik faturalarının geldiği, on binlerce lirayı bulan faturaları vatandaşların ödemesinin mümkün olmayacağını ifade eden Vekil Oruç, bu faturaların iptal edilmesini istediklerini de sözlerine ekledi.

Yeşil Sol Parti milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç


Her iki vekilin bu girişimi deprem bölgesinde yaşayan insanları mutlu etti. Hele Yeşilsol Parti’den Tülay Hatimoğulları Oruç’un Antakya Gülderen köyündeki depremzedelerin tarım arazilerine el konulmasını dile getirmesi büyük destek buldu.

Bölgemiz milletvekillerinin bu tür konuları meclise taşımasının sorunun çözümü için çok önemli olacağı kanaatindeyim. Aynı şekilde diğer illerdeki vekillerin de yaşanan sorunları gündeme getirmesi önemlidir. Dileriz tüm sorunlarımız vekillerimizin takipçiliği ile çözüm bulur.