İYİ Parti’den bir haberle başlayalım: Genel Başkan Meral Akşener, partisinin 3. Olağan Kurultayı’nın 24-25 Haziran 2023’da yapılmasını kararlaştırdı. Buna göre hazırlıklara başlanmasını istedi. Yine bir haber verelim, iktidara gelmeleri halinde terör, Suriyeli sığınmacılar sorununun çözümünde en etkili yol olarak özel nitelikli Güney Ordu Komutanlığı’nın kurulması için her türlü planlama hazır olacak. “Bu da nereden çıktı?” diyorsanız., anlatayım..

Aralarında Ahmet Zeki Üçok, Orkun Özeller, Eyüp Şeker, Ali Demir, Cahit Armağan, Mehmet Kip’in de bulunduğu emekli general ve albaylar uzun süredir çalışıyor, değişik rütbelerdeki askerlerden de bu çalışmalar kapsamında görüş alıyordu. O çalışmalar tamamlandı ve Genel Başkan Meral Akşener’e hem özet, hem ayrıntılı bir rapor halinde sunuldu.

SİYASET VE ORDU

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Milli Güvenlik konularında birlikte çalıştığımız emekli komutanlardan oluşan değerli bir ekibimiz var. Bu ekiple sınır güvenliği ve terörle mücadele konusunda bir çalışma yaptık” dedi. Akşener bunun esaslarını SÖZCÜ’ye şöyle anlattı:

- Daha etkin bir hudut güvenliği ve terörle mücadele için Genelkurmay Başkanlığı yine Kuvvetleri emrine alacak. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bürokratik köprüyü sağlayacak. Siyasiler orduya karışmayacak. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) liyakate göre atamaları Yüksek Askeri Şura (YAŞ) yapacak.

- Güney Ordu Komutanlığı adı altında etkin bir yapı oluşturulacak. Suriye, Irak ve İran bölgelerinde 3 ayrı  özel müşterek Hudut Kolordusu. Buna bağlı Hudut Tugayları olacak.

- Etkin bir hudut güvenliği için gerekli yasal düzenlemeler yapılacak. Hudut birliklerinde görev yapacak hudut sınıfı olacak bunların özlük hakları ayrıca düzenlenecek.

İHA-SİHA DESTEĞİ

- Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt yönetimi yaratılmasına müsaade edilmeyecek. Siyasi temaslar ile Suriye devleti tarafından bunun güvencesi verilmesi sağlanacak. Bu ordunun kurulmasından sonra komando birlikleri asli görevlerine dönecek.

- Batıdan gelebilecek tehditlere yönelik de tedbirli olunacak.

- Sınır birlikleri insansız hava araçları SİHA ve İHA’larla takviye edilecek.

- TSK’nın sözleşmeli personeli olmayacak herkes kadroya alınacak. Askeri hastaneler ve askeri okullar yeniden açılacak.”

“İŞGAL ETTİLER”

Projenin hazırlanmasında görev alan emekli Albay Ahmet Zeki Üçok da SÖZCÜ’nün sorularını şöyle cevaplandırdı:

“Her gittiğimiz yerde ‘PKK ve terör konusunda ne yapacaksınız, milyonlarca Suriyeli, Afganlı göçmen ülkemizi işgal ettiler siz bu sorunları nasıl çözeceksiniz sorularına muhatap olduk. Şunu çok açık olarak belirtmeliyim:

Biz, Türkiye’de bulunan Suriyeli, Iraklı, Afganlı ve diğer ülke vatandaşı yabancıları bir Milli Güvenlik ve beka sorunu olarak görüyoruz. Başta PKK olmak üzere FETÖ, DEAŞ, Hizbullah her türlü teröre karşıyız ve çözmeye kararlıyız. Terör ve Suriyeli göçmenler konusuna o kadar önem veriyoruz ki bu sorunları kökünden çözmek için özel bir ordu kurmayı planlıyoruz.

GÜNEYDEN GELİYOR

Unutanlara hatırlatmak isterim, Kıbrıs Harekatı sonrasında Yunanistan ile durumun gerginleşmesi ve savaş ihtimalinin artması üzerine Ege Denizi’ndeki haklarımızı korumak için NATO’dan bağımsız olarak 20 Temmuz 1975 tarihinde Ege Ordusu kuruldu.

Ülkemizde ki terör eylemlerinin neredeyse tamamı güney sınırlarımızda meydana geliyor. Kaçak göçmenlerin hemen hemen hepsi güney sınırlarımızdan giriyor. Türkiye’nin en uzun kara sınırına sahip Suriye ve Irak sınırının güvenliğini sağlamak ve terörle mücadelede harekat etkinliğini artırmak için tıpkı Ege Ordu Komutanlığı gibi sadece bu bölgeye ve bu amaçlara hizmet amacıyla özel niteliklere sahip profesyonel, etkili, operasyonel bir kuvvet olarak Güney Ordu Komutanlığını kuracağız.”

SINIR ÖTESİNDELER

Ülkemizde sınır güvenliği ağırlıklı olarak Hudut Alay Komutanlıkları tarafından sağlanıyor. Terörle mücadele ise Edirne, İzmir, Kayseri, Bolu gibi Türkiye’nin farklı 28 il ve ilçesinde konuşlandırılmış birliklerin bünyesinde yer alan askerlerce yürütülüyor. Diğer yandan Tugay, Alay, Tabur gibi en savaşçı operasyonel birliklerin yüzde 36’sı Suriye ve Irak’ta konuşlandırılmış. Birçok komutanlığımızın, askeri birlikleri sınır ötesinde görev yapıyor. İhtiyaç olduğu için deprem sırasında KKTC’den bölgeye askeri birlik sevk etmek zorunda kalındı.

BEKA SORUNU VE ÖZEL ORDU

Projeyi yürütenler adına konuşan Ahmet Zeki Üçok, neden özel ordu kurulması gerektiğini şöyle anlattı:

“En etkili birliklerimizin sınır ötesinde konuşlanmasından dolayı birliğin güvenliği, siyasi ilişkiler vb. nedenlerin öncelik kazanmasından dolayı terörle mücadelede başarı sınırlı kalıyor. Bunlara ilave olarak terörle mücadele eden birliklerin birçok değişik komutanlıklardan toplanmış olması harekat, lojistik, idari sorunlar oluşturuyor, terörle mücadelenin etkinliğini olumsuz etkiliyor.

Sınır güvenliğimiz ortadan kalkmış, her yıl binlerce kaçak sınırlarımızdan geçiyor. Tüm bunları göz önüne aldığımızda sadece ve sadece terör ve göçmen sorununu önlemek amacıyla özel bir ordu kurmak zorunluluk haline gelmiştir. Ülkemiz için en önemli iki beka sorununu özel olarak kurulmuş Güney Ordu Komutanlığı ile çözeceğiz. Güney Ordu Komutanlığı askeri bir gerekliliktir. Bu ordu, sığınmacıların kendi ülkelerine dönüşlerinin sağlanmasında en önemli ve etkili güç olacak.”

Tabii biz bu çalışmanın özetinin özetini duyurduk. Kapsamlı bir çalışma, Akşener ve ekibi tarafından sürekli gündemde tutulacak. “Güney Ordu Komutanlığı” adına alışalım.