Halk arasında "ak tutma" olarak da bilinen Albüminüri nedir? Genellikle böbrek rahatsızlığı olan kişilerde görülen albüminürinin nedenleri, belirtileri ve tedavisi... Hepsi ve daha fazlası için haberimize göz atmanız yeterli...

ALBÜMİNÜRİ NEDİR?

Albumin, normalde kanda bulunan bir protein türüdür. Vücudun her zaman proteine ihtiyacı vardır. Protein, kas yapısına, doku tamirine ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan önemli bir besin maddesidir. Fakat proteinin kanda bulunması gereklidir, idrarda değil. İdrarda albümin (protein) olduğunda, buna “albüminüri” veya “proteinüri” denir. Sağlıklı bir böbrek, albüminin kandan idrara geçmesine izin vermez. Hasarlı bir böbrek, bazı albüminin idrara geçmesine izin verir.

[old_news_related_template title="Böbrek taşı nasıl düşer?" desc="Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Adil Gürtuğ anlattı. Böbrek taşları ülkemizde en sık görülen böbrek rahatsızlıklarından biri. Kimileri kendiliğinden düşerken kimileri de taşın büyüklüğüne göre tedavi edilmelidir... İşte tedavi seçenekleri..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/02-logobobrek-12cm_16_9_1530565253.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/bobrek-tasi-nasil-duser-2499268/"]

ALBÜMİNÜRİ BELİRTİLERİ

Belirtiler, böbrekler çok zarar gördüklerinde ve idrarda protein seviyeleri yüksek olduğunda farkedilebilir hale gelecektir. Bu durumda da belirtiler, ayak bileklerinin, ellerin, karın veya yüzün şişmesi şeklinde ortaya çıkabilir.

ALBÜMİNÜRİ NEDENLERİ

Albuminüri öncelikle böbrek fonksiyon bozukluğundan kaynaklanır, çünkü albümin denilen protein moleküllerini tutabilme yeteneğini kaybeder. Çeşitli durumlar ve hastalıklar, nefritik sendrom, hiperglisemi (yüksek kan şekeri), nefropati, glomerulo-nefrit, yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalıklar gibi endokardit, romatoid artrit ve diğer kronik enflamatuar rahatsızlıklar gibi böbrek fonksiyonlarını bozabilir. Yorucu egzersiz programı yapan kişiler için böbrekleri etkilemeden geçici (geçici) albüminüriye neden olabilir.

ALBÜMİNÜRİ TANISI

Albüminüriyi tespit etmek için mevcut tek test idrar testidir. Bu işlemde, kimyasal bir kağıt şeridi, idrar örneğine daldırılır. Kağıdın renginin değişmesi idrardaki yüksek protein içeriğinin açık bir göstergesidir.

[old_news_related_template title="Böbrek sağlığına yönelik altın kural: Az tuz, bol su" desc="Vücudumuzun en fazla çalışan organlarından böbrekler ortalama ömür süren bir insan baz alındığında yaklaşık 4 milyon litre kan süzüyor. Peki sağlık açısından bu denli önemli olan böbreklerimizi nasıl korumalıyız? Bunun için sağlıklı beslenme şart ama tuz tüketimini azaltmak ve bol su içmek de çok çok önemli. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/shutterstock_598101971_16_9_1524823235.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/bobrek-sagligina-yonelik-altin-kural-az-tuz-bol-su/"]

ALBÜMİNÜRİ TEDAVİSİ

Öncelikle doktorunuz albuminüriye neden olan faktörü bulacaktır. Diyabetik nedenlerden dolayı, kan şekeri düzeylerini kontrol altında tutmak için ilaçlar verilir. Yüksek tansiyon için, BP'yi kontrol etmek için güçlü ilaçlar verilir ve bu hastalıkların kontrolü için yaşam tarzı değişikliği gereklidir.

Şiddetli şişlik (ödem) durumunda, doktorunuz vücuttan fazla su atımı için uygun ilaçlar verecektir. Ciddi böbrek problemi olan kişilerde, diyaliz veya böbrek nakli yapılır.

ACE inhibitörleri (Angiotensen Dönüştürücü Enzim), böbrek fonksiyonunu iyileştirmek için reçete edilir, böylelikle albümin idrara sızmaz. ACE inhibitörleri yüksek tansiyonun kontrol edilmesinde oldukça etkilidir. Ramipril, protein kaybı nedeniyle albuminüriyi kontrol altında tutmak için doktorlar tarafından reçete edilir.

Kişide albuminüri tespit edildikten sonra, doktor tarafından reçete edilen ilaçları almak zorundadır, diyet programlarını sıkıca takip etmenin yanı sıra kilo ve tansiyonu kontrol altında tutmak için düzenli egzersizler ve yaşam tarzı değişiklikleri yapmak zorundadır.

Bir çok hastalıklarda, özellikle böbrek hastalıklarında, idrarda albümin görülür.
Mümkün olduğu kadar süt içilmeli, patates haşlaması ile muhallebiyi sofradan eksik etmemelidir. Baharatlı yiyecekler, biber, turşu ve tuz kesinlikle terk edilmeli; kahve ve fazla miktarda su içilmemelidir. Albümin işemenin tedavisi için az proteinli perhiz yapılır. Gerçek iyileşme, ancak ana nedenin giderilmesiyle sağlanır. Eğer neden bir böbrek hastalığı ise, uygulanan tedavinin başarısı, idrara çıkarılan albümin miktarının azalıp azalmamasıyla anlaşılır. 24 saatte bir toplanan idrarda albümin miktarı ölçülür. Albüminin azalması tedavinin başarısını gösterir.

Ev tedavisi:

Doktorunuz tarafından önerilen diyet planını takip etmek şarttır. Eğer diyabetli iseniz ve tansiyonunuz varsa, çok fazla meyve, taze sebze yemeli ve buğday ve karbonhidrat alımını azaltmalısınız. Günlük yiyeceklerdeki tuz miktarını azaltın. Bolca su için. Düzenli olarak egzersizler yapın. Stres seviyesini azaltmak için de meditasyon ve yoga yapın. Kilonuzu azaltmak için doktorunuz ve diyetisyeniniz tarafından reçete edilen diyet planına sadık kalın.

[old_news_related_template title="Böbrekleri bitiren alışkanlıklar" desc="Vücudun asit dengesini düzene sokan, kanı filtreleyen, gerekli hormon ve enzimleri üreten yani sağlıklı bir insan olabilmek için çok önemli organlarımızdan olan böbrekler, günlük yaşantımızda yaptığımız bazı hatalar nedeniyle zarar görüyor. İşte böbrekleri bitiren alışkanlıklar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/bobrek-1-custom-1_16_9_1524131885.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/bobrekleri-bitiren-aliskanliklar-2/?_szc_galeri=1"]