Biyoçeşitlilik araştırmacıları, denizin 4 bin metre altında, yeşil enerji madenciliği projesi öncesinde tuhaf, yeni deniz yaşamını belgelemek için yarışıyor.


Son buldukları sıradışı canlılar arasında deniz tabanında ölü plankton arayan pembe-krem bir “Barbie domuzu” yer alıyor.

Diğer örnekler arasında uzaylı benzeri ve tamamen yarı saydam bir canlı ve bilim tarafından en derin omurgalılardan biri olarak kabul edilen fare kuyruklu balık yer alıyor.

Proje, Pasifik Okyanusu’ndaki Clarion-Clipperton Bölgesi (CCZ) olarak adlandırılan ve gelişmiş piller için gerekli olan metal elementler açısından zengin, patates büyüklüğünde polimetalik nodüllerden oluşan geniş bir rezerve sahip olan bu derin deniz bölgesinin ekolojik sayımını geliştirmeyi umuyor.

Londra Doğa Tarihi Müzesi'nde (NHM) çalışan bir deniz biyoloğunun açıklamasına göre, “Bu türlerin çoğunun bilim için yeni olacağını varsayabiliriz. Bunlar daha önce görüldü/gözlendi/bilindi ama toplanmadı veya resmi olarak tanımlanmadı.” dedi.

Benzer şekilde, araştırmacılar fare kuyruklu balıkların yaşam döngüsü hakkında çok az şey biliyorlar çünkü yaratığın larva yavrularının çok az örneği çalışma için ele geçirildi.

Büyük mavi gözleriyle bu balık türünün okyanusun derinliklerinde yiyecek avlamak konusunda güçlü duyulara sahip olduğu biliniyor.

Monterey Körfezi Akvaryum Araştırma Enstitüsü'ndeki araştırmacılara göre, "Çürüyen leşlere karşı hassas bir burnu var ve çenesindeki kıllar, kıpırdayan küçük kabukluları veya solucanları tespit ediyor."

IFLScience haber sitesine göre, CCZ'nin derinliklerinde yiyecek aramak özellikle zor çünkü Pasifik Okyanusu'nun bu derin, karanlık ve misafirperver olmayan bölgesinde yaşam oldukça seyrek seyrediyor.