TL nisan ve mayıs aylarında dolar karşısında oldukça yatay bir seyir izledikten sonra salı günü yüzde 1 ile yerel seçimden bugüne ilk değer kaybını yaşadı. Kur bu sabah ise saat 08.53'te 32,25/32,2900 seviyesinde. Bu hafta en yüksek 32.6375 seviyesi görülmüştü.

İşlemciler hareketin küresel riskten kaçış ile paralel olduğunu bir miktar yabancı pozisyon kapaması da gördüklerini söylediler.

İç gündemde bugün TCMB, haftalık para ve banka, döviz rezervi ve menkul kıymet hareketleri istatistikleri yer alıyor. Dış piyasalarda ise öne çıkan gündem maddesi ABD Merkez Bankası'nın faiz kararı olacak. ECB'nin bugün rekor seviyelerdeki politika faizinde indirime gitmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Bankacıların hafta başında yaptığı hesaplamalar, Merkez Bankası'nın (TCMB) swap hariç net rezervi yerel seçim sonrası geçen dokuz haftada yaklaşık 67 milyar dolar arttı ve dört yıl aranın ardından ilk kez 31 Mayıs haftasında pozitife geçtiği yönünde idi.

Bugün açıklanan resmi verinin, yerel seçim öncesi 29 Mart’ta -65,5 milyar dolar ile tarihi düşük seviyede olan swap hariç net rezervde dokuz haftada yaşanan tarihi yükselişi teyit edecek. Bu hızda ve bu büyüklükte bir rezerv artışı daha önce gerçekleşmemişti.

REZERVLER POZİTİF TARAFTA

Bankacıların hesaplamalarına göre TCMB'nin net uluslararası rezervleri geçen hafta 5 milyar dolar artışla 45.5 milyara yükseldi. Toplam rezerv ise 1,5 milyar dolar artışla 143,5 milyar dolar hesaplandı.

TCMB'nin nette döviz alımlarıyla dolar/TL'de görülen yatay seyir ve TL'nin görece yüksek getirisi hem yabancı hem de yurt içi yatırımcılar için TL'nin cazibesini yüksek tutmaya devam etti.

Yurt dışı yerleşiklerin nisan ortası itibarıyla belirgin hale gelen ve üç haftadır 1 milyar doların üzerinde gerçekleşen Hazine tahvili alımları geçen beş haftada 7,1 milyar doları buldu. Şimşek hafta başında DİBS piyasasında yabancı payının yüzde 0,5'ten yüzde 10'a doğru yükselişe geçtiğini de söyledi. İlgili veri de bugün 14.30 da açıklanacak.

Yurt içi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduatında aralıksız düşüş görüldü. Nisan ortasından bu yana 11 milyar doların üzerinde düşüş kaydeden kıymetli maden ve döviz mevduatı 170,6 milyar dolara indi.