Dolar/TL tarihi zirvelerinin hemen altında 32,20 civarında güne başlarken piyasalarda Pazar günü yapılacak yerel seçim bekleniyor.

Bugün iç piyasada takip edilecek veri bulunmuyor. Küresel piyasalarda ise yatırımcılar, ABD'de faiz indirim hızını tahmin etmek için bu hafta açıklanacak enflasyon verilerini takip edecekler.

Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) 17 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitmiş olmasına rağmen yen değer kaybetmeye devam etti. Yen dolar karşısında 152 seviyesine yaklaştı. Bu seviyelerde piyasaya müdahale edebileceği düşünülüyor.

Dolar/TL'de mart başında yükseliş, yerel seçim öncesi yüksek seyreden lokal döviz talebinin de etkisiyle biraz hızlanmıştı. Ancak faiz artışı sonrası kur 32,4260 tarihi zirvesinden 32 seviyesinin altına kadar indi. Kur dalgalanmanın ardından Eylül 2023'ten beri sürdürdüğü kademeli yükseliş trendine büyük ölçüde geri döndü. Dolar/TL bu sabah güne 32,20 civarında başladı.

Ocak ayında yüzde 2,7, şubatta yüzde 2,9 kayıp yaşayan TL'nin yıl başından beri değer kaybı ise yüzde 9 seviyesine kadar ulaştıktan sonra yüzde 8,3'ye yavaşlamış oldu.

FAİZ ARTIŞI

TCMB geçen hafta politika faizini yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltti ve faiz koridonunu da genişletti. TCMB'nin faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik borç verme faizi yüzde 53, geç likidite penceresi faiz oranı ise yüzde 56 seviyesine yükseldi. Bu artış TCMB'ye likidite politikasıyla politika faizinin 600 baz puan üzerinde sıkılaştırma olasılığı tanımış oldu.

TCMB böylece geçen yıl yapılan genel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan destekli sıkılaştırma adımlarıyla bugüne kadar 4 bin 150 baz puan faiz artışı gerçekleştirmiş oldu.

Erdoğan bu hafta enflasyonu yeniden tek haneye indireceklerini vurguladığı bir seçim konuşmasında "iyi çalışılmış" ekonomi programı ve "güçlü kadro" ile bunu başaracaklarını söyledi.

TCMB'nin faiz artışı ve öncesinde gerçekleştirdiği regülasyonlarla hem kredi hem de mevduat faizlerinde artışlar da görülüyor.

Tahminleri aşan ve çekirdek göstergelerin yüksek seyrini koruduğunu gösteren şubat ayı enflasyon verilerinin ardından enflasyon beklentileri gittikçe TCMB'nin yüzde 36 düzeyinde olan yıl sonu tahmininden uzaklaşacak şekilde yukarı revize ediliyordu. TCMB faiz artışının enflasyon başta olmak üzere beklentilere etkisi de piyasalarda yakından izlenmeye başladı.

REZERVLERDE DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

TCMB'nin mart ayında başladığı TL uzlaşmalı vadeli döviz satımında ise stok dün itibarıyla yaklaşık 4,2 milyar dolara çıktı.

Bankacıların hesaplamalarına göre TCMB net ve brüt rezervleri de geçen hafta gerilemeyi sürdürdü. Net rezerv önemli bölümü faiz artışı öncesinde olmak üzere geçen hafta yaklaşık 4,5 milyar dolar düşüş gösterdi. Hesaplamalara göre, TCMB toplam rezervleri geçen hafta yaklaşık 4,1 milyar dolar azalışla 123.8 milyar dolara geriledi.

Hesaplamalar, swap hariç net rezervin ise geçen hafta yaklaşık 5,5 milyar dolar azalışla eksi 65 milyar dolar civarına gerilediğini gösteriyor.