Kur Korumalı Mevduatlar’da (KKM) bir dönemdir etkili olan düşüş ivmesinde son haftalardaki yavaşlama dikkat çekiyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre KKM stoku geçen hafta 7.2 milyar TL düşüşle 2.28 trilyon TL’ye geldi. Bu düşüş, ekim ayından bu yana kaydedilen en yavaş gerileme oldu. TL KKM’nin tüm stok içindeki payının sıfıra yaklaştığı tahmin ediliyor, kalan tutarın size dövizden dönüşlü hesaplar olması nedeniyle KKM’nin tasfiyesi zorlu bir sürece girdi. Yapılan hesaplamalara göre Kur Korumalı Mevduat ile dövize endekslenen ana para miktarı 76 milyar dolar seviyelerinde. Dövizini TL’ye çevirerek KKM’ye giren yatırımcıların tekrar dövize dönmemeleri için TL mevduattan elde edecekleri getirinin, döviz getirisinden yüksek olması gerekiyor. Ekonomi yönetimi dövizdeki yükselişi TL mevduat getirisinin altında tutmaya çalışarak dövize yönelimi önlemeye çalışıyor. Ancak dövizin yükseleceğine yönelik genel beklentiyi kırmadan KKM’nin TL’ye dönüşünü sağlamak giderek zorlaşıyor.
DÖVİZİN PAYI ARTIYOR
KKM stoku Ağustos 2023’te 3.4 trilyon TL ile rekor kırmış ardından Merkez Bankası’ndan (TCMB) gelen düzenlemelerle gerilemeye başlamıştı. Özellikle 1 Ocak’tan itibaren TL dönüşümlü yeni KKM hesabı açılamaması ve mevcut hesaplarında vade sonunda yenilenememesi tasfiye sürecini hızlandırmıştı. Mevduat dağılımının ağırlığı ise dövize yönelimin ciddi şekilde arttığını gösterdi. Buna göre 22 Mart itibarıyla TL mevduatın payı yüzde 41.6’ya gerilerken, 4 haftada 1.8 puanlık düşüş hesaplandı. KKM’nin payı ise 4 haftada yüzde 0.6 düşüşle yüzde 14.8’e sınırlı bir düşüş kaydederken, yabancı para mevduatlar ise 4 haftada 2.4 puanlık artışla yüzde 43.7’ye yükseldi.
Vatandaşın dövizi 3.6 milyar dolar arttı
Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, bir önceki hafta 182.8 milyar dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 22 Mart ile sona eren haftada 185.8 milyar dolara geldi. Yurt içi yerleşiklerin parite etkisinden arındırılmış toplam yabancı para mevduatı 3 milyar 608 milyon dolar arttı. Gerçek kişilerin döviz mevduatları 1.1 milyar dolarlık kısmı altın olmak üzere toplam 2.2 milyar dolar yükselirken, tüzel kişilerin döviz mevduatları 1.4 milyar dolar artış gösterdi.