Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçen hafta yaptığı açıklamada, 42 üretici, 20 depocu ve 32 eczacının ilaç stokladığının tespit edildiğini açıklamıştı. Türk Eczacıları Birliği tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada bu tarz söylemlerin eczacıları yıprattığının altı çizildi. Kur düzenlemesinin yılda bir kez yapılması yerine yıl içerisinde belli periyotlarla ilaç fiyatlarına yansıtılması gerektiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

ESAS SORUMLULAR İLAÇ DEPOLARI VE FİRMALAR

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar neticesinde Türkiye’de bulunan 479 ilaç firmasından 42 tanesinin, 169 ilaç deposundan 20 tanesinin, 26 bin 129 eczacıdan 32 eczacının ilaç stokladığı tespit edilmiş durumda. Bu sayılar; ilaç firmalarının yüzde 10’unun, depoların yüzde 15’inin, buna karşılık eczacıların neredeyse binde 1’inin ilaç stoklamış olduğun anlamına geliyor. Aynı zamanda bu veriler, yıllardır söylediğimiz gibi ilaç yokluğunda esas sorumluların ilaç depoları ve firmaları olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz yıllarda da kur düzenlemeleri sebebiyle ilaç yokluğu yaşanmış olup; mağduriyete yol açanın ilaç firmaları ve özel ecza depoları olduğu bilgisi, Türk Eczacıları Birliği tarafından Sağlık Bakanlığı ve kamuoyuyla paylaşılmıştı.

SÖYLEMLER ECZACILARI YIPRATIYOR

Öte yandan binde 1’lik bir orandan yola çıkılarak, tüm meslektaşlarımızı zan altında bırakan söylemlerin de biz eczacıları yıprattığını söylemek isteriz. Halk sağlığını önceleyen bir meslek örgütü olarak ilaçta stokçuluğu yapan her kimse karşısındayız. Elinde ilaç bulunduğu halde hastadan ilaç saklamak, eczacılık yeminine, meslek etiğine sığmayan bir davranıştır ve tarafımızca kabul edilebilmesi mümkün değildir. Stokçuluk yaptığı söylenen eczacılar hakkında Bölge Eczacı Odalarımızın, Haysiyet Divanları’nda gerekli prosedürleri işleterek mesleki soruşturma açılabilmesi için isimlerin ivedi bir şekilde tarafımıza bildirilmesi elzemdir.

GEREKEN NE VARSA YAPMAYA HAZIRIZ

Bu sorunla ilgili daha önce yaptığımız açıklamalarda da belirttiğimiz gibi kur düzenlemesinin yılda bir kez yapılmasını doğru bulmuyor, söz konusu ayarlamanın yıl içerisinde belli periyotlarla ilaç fiyatlarına yansıtılması gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz. Hiçbir şeyin halk sağlığından önemli olmadığını bir kez daha vurguluyor, Türk Eczacıları Birliği olarak Türkiye’deki tüm Eczacı Odalarımız ve sayıları 26 bini aşkın eczacımızla hastalarımızın ilaçsız kalmaması adına gereken ne varsa yapmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz.

[old_news_related_template title="İlaç krizi nasıl çözülecek?" desc="İlaç krizinde tartışmalar devam ediyor. Son olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, 'Son 10 günde 42 üretici, 20 depocu ve 32 eczacının ilaç stokladığı tespit edildi. Denetimler artırılacak' dedi. Peki her sene yaşanan ilaç krizi nasıl çözülecek? Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak sozcu.com.tr'ye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/01/iecrop/shutterstock_758859181_16_9_1548940467.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/saglik-bakani-fahrettin-koca-42-uretici-20-depocu-ve-32-eczacinin-ilac-stokladigi-tespit-edildi-3344870/"]