Marketlerde satılan popüler enerji içecekleri, 150 mg'a kadar kafein içerebilir, bu da sütsüz kahvenin neredeyse iki katına denk geliyor. Bu enerji artırıcı içeceklerin ders çalışan gençler arasında da oldukça popüler olduğu biliniyor.
Ancak çalışmalar, enerji içeceklerini çok sık tüketmenin, kalp komplikasyonlarından kanser riskinin artmasına ve hatta depresyona kadar ciddi sonuçlara yol açabileceğini öne sürüyor.
Uzmanlar insan sağlığını tehdit eden durumları dört grupta topluyor...
KALP DURMASI
Doktorlar, enerji içeceklerinin genetik kalp hastalığı olan kişiler için hayati tehlike oluşturabileceği konusunda uyarıyor.
Bunun nedeni, enerji içeceklerinin potansiyel olarak kalbin elektrik sistemini bozabilmesi ve bunun da aritmi olarak bilinen anormal kalp ritmi riskini artırabilmesidir.
Araştırmacılar, bu riskin uyku yoksunluğu, dehidrasyon, diyet, aşırı oruç, elektronik sigara ve antibiyotik tedavisi gibi diğer yaşam tarzı faktörleriyle birleştiğinde bazı hastalarda ani kalp durmasına yol açan bir durum yaratabileceğini söylüyor.
Yapılan bir araştırmada, ABD'deki Mayo Clinic'ten bilim insanları, acil tedavi sonrasında kalp krizinden kurtulan 144 hastanın tıbbi verilerini inceledi.
Yaşları 20 ila 42 arasında olan yedi kişi, yaşamını tehdit eden olaydan bir süre önce enerji içeceği tüketmişti; altısı defibrilatöre ve biri CPR'ye ihtiyaç duyuyordu. Hastalardan üçünün düzenli enerji içeceği tüketicisi olduğu ve dördünün bir tür genetik kalp rahatsızlığına sahip olduğu ortaya çıktı.
Heart Rhythm'de yayınlanan çalışma, enerji içeceklerinin kalp durmasının doğrudan nedeni olduğunu kanıtlamasa da, araştırmacılar yine de enerji içeceklerinin ölçülü tüketilmesini öneriyor.
KOLON KANSERİ
Enerji içecekleri yalnızca enerji seviyenizi artırmakla kalmaz, aynı zamanda kanser riskinizi de artırabilir.
Bazı uzmanlar, içeceklerdeki yüksek şeker ve taurin seviyeleri nedeniyle çok fazla enerji içeceği içmenin kolon kanseri riskinizi artırabileceğinden şüpheleniyor.
Bilim insanları, içeriğin özellikle diğer gruplara göre daha fazla enerji içeceği içme eğiliminde olan gençlerde kolon kanserindeki artışı kısmen açıklayabileceğini ileri sürdü.
Et, balık ve yumurtada yaygın olarak bulunan bir amino asit olan taurin, birçok enerji içeceğine ekleniyor. Zihinsel performansı artırmaya yardımcı olduğu ve enerji artışı sağladığı söyleniyor. Taurin, diğer amino asitler gibi vücutta protein oluşturmak için kullanılmaz, ancak sinir hücrelerindeki kalsiyum miktarını düzenlemek ve iltihabı kontrol etmek de dahil olmak üzere çeşitli rollere sahiptir.
Ancak aynı zamanda kolorektal kanserli kişilerin bağırsaklarında bulunan zararlı bakterileri beslediği ve büyümelerini hızlandırdığı da öne sürülüyor.
UYKUSUZLUK
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, çok fazla enerji içeceği içmek uykunuzu bozabilir. Ancak haftada birkaç kutu enerji içeceği bile, sağlığınızı etkilemeye yetecek kadar uykunuzdan mahrum kalmanıza neden olabilir.
Bu veriler, her gün bu içecekleri tüketen 18 ila 35 yaş arasındaki kişilerin, ara sıra içen veya hiç içmeyenlere göre yaklaşık yarım saat daha az uyuduğunu ortaya çıkaran bir araştırmadan elde edildi. Araştırmaya göre bir kişi ne kadar çok enerji içeceği içerse gecede o kadar az saat uyuyor ve bu da gündüz yorgunluğuna neden oluyor.
İçeceklerin yüksek kafein içeriği bunun sorumlusu olabilir. Çoğu popüler içecekler 150 mg'a kadar kafein içerebilir. 250 ml'lik bir fincan kahvede yaklaşık 90 mg kafein bulunur.
DEPRESYON
Enerji içecekleri sadece kalp sorunları riskinizi artırıp uykunuzu çalmakla kalmıyor, aynı zamanda intihar girişimlerindeki artışla da ilişkilendiriliyor.
Bu, enerji içeceklerinin çocuklar üzerindeki etkisini araştırmak için 57 çalışmadan elde edilen verileri inceleyen Teesside Üniversitesi ve Newcastle Üniversitesi'ndeki uzmanların yaptığı bir araştırmada tespit edildi.
Araştırmalara 21 ülkeden 9 ila 21 yaş arası 1,2 milyondan fazla genç dahil edildi. Ocak ayında Halk Sağlığı dergisinde yayınlanan sonuçlar, erkeklerin enerji içeceklerini kızlara göre daha fazla tükettiğini gösteriyor.
Bulgular ayrıca içeceklerin ortalamanın üzerinde vücut kitle indeksi (BMI), kalp ritmi sorunları ve yüksek tansiyon gibi kötü fiziksel sağlığın bir dizi göstergesiyle bağlantılı olduğunu da ortaya çıkardı.
Ancak popüler içeceklerin gençlerin ruh sağlığını da etkilediğine dair işaretler vardı. Enerji içeceği tüketen gençlerin zihinsel sağlıklarının daha kötü olduğu ve anksiyete, depresyon, yeme bozuklukları ve intihar girişimlerine maruz kaldıkları görüldü.
Çalışma aynı zamanda içeceklerin artan zayıf akademik performans, uyku sorunları ve sağlıksız beslenme riskiyle de bağlantılı olduğunu ortaya koydu.
Newcastle Üniversitesi'nden halk sağlığı uzmanı ve çalışmanın ortak yazarı Dr. Shelina Visram, "Enerji içeceklerinin psikolojik sıkıntıya ve zihinsel sağlıkla ilgili sorunlara yol açabileceğine dair bulgulardan derin endişe duyuyoruz." dedi.