Maaşlara yapılan zamlara rağmen, enflasyon artmaya ve hayat pahalılığı günden güne yükselmeye devam ediyor. Asgari ücrete yapılan yüzde 50'ye yakın zam oranı ile aylık enflasyon oranı yukarı yönlü değişim gösterecek. Ocak ayında gıda fiyatlarındaki mevsimsel artışın yanı sıra hanehalkı doğalgaz kullanımının artışının da TÜFE'ye etkisi olacağı öngörülüyor. 

ENFLASYON ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

TÜİK tarafından Ocak ayı enflasyonu 5 Şubat Pazartesi günü saat 10.00'da açıklanacak.

ENFLASYON ORANI BEKLENTİSİ NE, NE OLUR?

Ocak ayı enflasyon beklentisi Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Ocak ayında aylık %6.5 artması, yıllık TÜFE'nin ise %64.5 seviyesine sınırlı düşüş göstermesi yönünde oldu.

Reuters'ın 13 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre, yıllık enflasyonun ise 2024'ün sonunda Merkez Bankası'nın (TCMB) tahminlerinin üstünde %42.2 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Reuters anketinde Ocak'ta yıllık enflasyon tahminleri %62.7 ila %66.2 arasında bulunurken, aylık tahminler ise %5.3 ila %7.6 aralığında şekilleniyor. 

Yılsonu tahminleri ise %40 ve %45 aralığında seyrediyor. Ekonomistler, aylık enflasyondaki sert yükselişin sebebinin yılbaşında birçok ürüne gelen zamların yanı sıra asgari ücrete yapılan %49 oranındaki zammın hizmet ve üretim sektörlerine olan etkisi olduğunu değerlendiriyor. 

Ocak ayında gıda fiyatlarındaki mevsimsel artışın yanı sıra hanehalkı doğalgaz kullanımının artışının da TÜFE'ye etkisi olacağı öngörülüyor. 

AA ENFLASYON BEKLENTİ ANKETİ

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, ocak ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 6,84 artacağını tahmin ediyor. 

AA Finans'ın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 5 Şubat Pazartesi günü açıklanacak ocak enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. 

Buna göre, ekonomistlerin ocak ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 6,84 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin ocak ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 5,50, en yüksek yüzde 8,90 aralığında yer aldı. 

Ekonomistlerin ocak ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 64,77 olan yıllık enflasyonun yüzde 65,07'ye çıkacağı hesaplanıyor. 

Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi de ocakta yüzde 43,31 oldu. 
Tüketici Fiyat Endeksi, aralıkta yüzde 2,93 artış göstermişti. 

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ ŞUBAT AYINDA

Merkez Bankası (TCMB), ocak ayı Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayınladı. 

Toplantı özetinde, "Enflasyon Raporu tahminlerine de yansıtılmış olan, ocak ayında, aylık enflasyonda görülmesi beklenen geçici yükselişin ardından fiyat artışlarının şubat ayı ve sonrasında yavaşlayacağı tahmin edilmektedir" ifadelerine yer verildi.

ENFLASYON DEĞERLENDİRMELERİ

Toplantı özetinde öne çıkan bölümler şöyle oldu:

* Enflasyon Raporu tahminlerine de yansıtılmış olan, ocak ayında, aylık enflasyonda görülmesi beklenen geçici yükselişin ardından fiyat artışlarının şubat ayı ve sonrasında yavaşlayacağı tahmin edilmektedir. 

* Aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüş sürmüştür.  Yıl sonu itibarıyla çekirdek göstergelerin eğilimi son Enflasyon Raporu’nda tahmin edilenden daha olumlu bir enflasyon eğilimine işaret etmiştir.

* Çekirdek enflasyon göstergelerinde ise aylık enflasyonun ocak ayında büyük ölçüde katılık riskleri taşıyan hizmet fiyat gelişmelerine bağlı olarak yükseliş kaydedeceği değerlendirilmektedir. 

* Enflasyon Raporu tahminlerine de yansıtılmış olan, ocak ayında, aylık enflasyonda görülmesi beklenen geçici yükselişin ardından fiyat artışlarının şubat ayı ve sonrasında yavaşlayacağı tahmin edilmektedir. 

* Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında başlayan sınırlı iyileşmenin devam ettiğini değerlendirmektedir. Yılın ilk ayına özgü zamana bağlı fiyat belirleme eğilimi ile ücret, otomatik vergi ve yönetilen/yönlendirilen fiyat düzenlemelerinin etkisi zayıfladıkça yayılım endeksinin yeniden düşüşe geçmesi beklenmektedir.