Bilimsel adı cicer arietinum olan nohut, ilk olarak Anadolu'da ekilmeye başlamış daha sonra Hindistan ve Avrupa'ya yayılmıştır. Çok az yerde farklı renkte ve farklı boylarda yetiştirilenleri vardır. En meşhur kullanım alanlarından biri leblebi yapımıdır. Nohut, leblebinin ana maddesidir. Nohut, bitki bazlı protein, diyet lifi ve karbonhidratlarla doludur. Demir, çinko, magnezyum, folat ve fosfor gibi zengin bir antioksidan ve mineral kaynağıdır. Ayrıca tiamin, riboflavin, niasin, C vitamini, A, B6, B12 ve K vitamini gibi çok sayıda temel vitamin bulunur. Bağırsak florasını dengeleyen nadir besinler arasında yer alan nohut sindirimi kolaylaştırarak ciddi sağlık sorunlarının önüne geçer. Gaz yapıcı özelliği olduğundan nohudu tüketmeden en az 10 saat önce suda bekletmek önemlidir. Bu gaz oranını azaltarak diğer faydalarının oranını artırır. Kalori hesabı yaparken en çok araştırılan besinlerden biri de nohuttur. İşte nohutun besin değerleri ve kalorisi... NOHUT KAÇ KALORİDİR: 100 gram nohut yaklaşık 164 kaloridir. nohut sözcü ile ilgili görsel sonucu NOHUTUN BESİN DEĞERLERİ 100 g nohutta aşağıdakiler bulunur: Su: 60,21 g Enerji: 164 kcal Protein: 8.86 g Toplam yağ: 2.59 g Karbonhidrat: 27.42 g Lif: 7.6 g Toplam şeker: 4.8 g Kalsiyum: 49 mg Demir: 2.89 mg Magnezyum: 48 mg Fosfor: 168 mg Potasyum: 291 mg Sodyum: 7 mg Çinko: 1.53 mg C vitamini, toplam askorbik asit: 1.3 mg Tiamin: 0.12 mg Riboflavin: 0,06 mg Niasin: 0,53 mg B-6 Vitamini: 0.14 mg Folat, DFE: 172 µg B-12 Vitamini: 0 µg A Vitamini, RAE: 1 µg A Vitamini, İÜ: 27 İÜ E Vitamini (alfa-tokoferol): 0.35 mg D Vitamini (D2 + D3): 0 µg D vitamini: 0 IU K Vitamini (filokinon): 4 µg Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.27 g Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.58 g Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 1.16 g Yağ asitleri, toplam trans: 0 g Kolesterol: 0 mg Kafein: 0 mg [old_news_related_template title="Besleyici ve pratik bir yemek olan etli nohut tarifi..." desc="Bakliyatların en lezzetli hali olan etli nohut yemeği mevsimi olmayan yaz kış tüketilebilen lezzetli ve besleyici bir yemek. Ağızda dağılan nohut lokum gibi etle bir araya gelince tadına doyum olmuyor. Aynı zamanda çok da pratik bir tarif olan etli nohut yemeği, akşam yemeği için çok da zamanı olmayanlar için tercih sebebidir. Yanına ne koysanız yakışan etli nohut yemeğini tane tane bir pirinç pilavı ve karışık turşu eşliğinde şahane olur. İşte lezzetli besleyici ve pratik etli nohut yemeği tarifi…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/24/iecrop/etli-nohut-shutter-1_16_9_1556117177.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/gurme/etli-nohut-yemegi-nasil-yapilir-sofralarin-vazgecilmezi-etli-nohut-tarifi-szcu9/"]