Sözcü Plus Giriş
GALERİ Odun kömürünün zorlu hikayesi "Torak" 12 Aralık 2019 11:15
1 Mangal keyfi ülkemizin en önemli zevkleri arasında yer alır.
2 Aile ve sevdiğimiz dostlarımızla bir araya gelmenin aracılarından olan bu keyfin ana malzemesi odun kömürünün mangala konuluşuna kadar geçen süreç ise çok zorlu.
3 Torak denilen odunun kömüre dönüşme işlemi oldukça zahmetli bir süreç.
4 Maharet isteyen bu işin altından ustalıkla kalkan İstanbul'un Silivri ilçesindeki 'torakçılar' -torlukçu da deniliyor- öncelikle kesilip budanmış odunları saatler süren bir uğraş sonucu kümbet haline getiriyor.
5 Bir çukurun üzerine kurulan ve belirli sistematikte yerleştirilen odunlardan oluşan kümbet, çeltik sapı ve samanlarla örtülüyor ve ardından ateşe veriliyor.
6 Yüksekliği üç metreyi bulan toraktaki yanma işlemi, ateş de beslenerek iki haftayı bulan süre devam ediyor.
7 Bu zaman dilimi içinde, gece gündüz torak nöbeti tutuluyor.
8 Hem torağın sönmemesi, hem de hammadde olan odunun sağlandığı ormana yakın yerde kurulduğu için azami dikkat şart.
9 Bu süreçte yaşanabilecek en büyük aksilik yağmur yağması ya da şiddetli rüzgar.
10 Soğumasının ardından torağı bozan torakçılar, odunlaran arta kalanları eleme işlemine geçiyor ve bu sayede odun kömürü elde ediliyor.