Binlerce yıldır paslanır demirden yapılan dövme bıçak ve kılıçlar fiyatının yüksek olması ve işçiliğinin zor olması sebebiyle önemini yitirmişti. Son yıllarda yayınlanan tarihi diziler bu kılıç ve bıçaklara rağbeti arttırdı. 3 GÜNDE YAPILIYOR Bursalı bıçak ve kılıç ustaları, yaktıkları ateşlerde kızdırdıkları demirleri döverek binlerce yıl önce yapıldığı gibi kılıç ve bıçak imâl ediyor. Bir usta günde 3 tane dövme bıçak imâl ediyor. Binlerce derecelik ocak başında kılıç yapan ustalar, dövme bir kılıcı 3 günde yapıyor. Bursa'da imâl edilen bu kılıç ve bıçaklar Türkiye'nin her iline ve dünyanın birçok ülkesine gönderiliyor. Bu teknikle üretilen kılıç ve bıçaklar daha sağlam ve keskin oluyor. Bu işin çok zor olduğunu ifade eden bıçak ve kılıç ustası İsmail Güler, "Son yıllarda televizyonlarda yayınlanan diziler el yapımı kılıç ve bıçaklara ilgiyi artırdı. Bu bıçak ve kılıçlar paslanır çelikten olup, binlerce derecelik ateşte ısıtılıp dövülerek yapılıyor. Binlerce yıllık teknikle yapılıyor. Bu şekilde yapılan kılıç ve bıçaklar daha kaliteli ve uzun ömürlü oluyor. Diğer paslanmaz bıçaklara nazaran daha keskin oluyorlar. Döverek yapılan bir kılıç 3 gün sürüyor. Dövme kılıçların tanesini 3 bin liradan satıyoruz. Dünyanın birçok ülkesinden de rağbet görüyor. Dövme bıçakların da yapımı çok meşakkatli. Bu bıçakları da 100 ila 250 lira arasında değişen fiyatlarla satıyoruz. Kurban öncesi daha keskin olduğu için bu bıçaklar daha çok tercih ediliyor" dedi. (İHA)