İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman ERK Önemli uyarı İftar ve sahur arasında aşırı yemek, dengesiz beslenmek, çok fazla rafine karbonhidrat ile rafine yağ tüketmek, vücutta yağlanmaya ve kilo alımına neden olur. İftar ve sahur arasında alınan kalorilerin yüzde 70’inin bitkisel, yüzde 30’unun organik hayvansal besinlerden alınması idealdir. Vücut, oruç esnasında sadece yağ dokularında depolanan yağları yakar. Oruç sırasında salınımı artan büyüme hormonu, kas ve kemik dokusunu korur. onemli-uyari İftarda nelere dikkat edilmeli? İftarda hızlı ve çok değişik yiyecek, içecek tüketmek sağlığa zararlıdır. İftarda fazla yağlı, kızartma yemek ve sigara içmek son derece tehlikelidir. Ramazan ayında ortaya çıkan kalp krizlerinin en önemli sebebi de bunlardır. İftar, su ve hurmayla açılmalı; daha sonra ev yapımı çorba, yeşillikler ve çiğ sebzelerin yer aldığı salatalar, sebzeler ve bakliyat türü yiyecekler ön planda olmalıdır. 1-2 dilim tam tahıllı ekmek, sebze yemeği, kuru baklagiller ve kısık ateşte uzun süre kaynatılmış et yemekleri iftar için uygun besinlerdir. iftarda-nelere-dikkat-edilmeli Tatlı ve meyveye yüklenmeyin Şerbetli tatlılardan; incir, karpuz gibi glisemik indeksi yüksek meyvelerden; fazla çay ve kahve içmekten sakının. Sütlü tatlıları tercih edin. İftarın favorileri mercimek, nohut, brokoli, karnabahar, semizotu, maydanoz, Brüksel lahanası,  gibi bitkisel besinlerdir. Çay, kahve, tatlı, meyve iftar yemeğinden 1-2 saat sonra ve sınırlı miktarlarda tüketilmelidir. Tarçınlı, hafif ve az miktarda sütlü tatlı ile 1-2 adet taze organik meyve yemek sağlıklı ve yeterli olur. tatli-meyve Tansiyona dikkat Oruç esnasında kan şekeri bir miktar düşebilir ama hipoglisemi sınırına varmaz. Oruç esnasında çok fazla terleyip su kaybetmedikçe ve efor gerektiren sporlar yapılmadıkça tansiyon düşmez. Açlık sırasında yükselen noradrenalin hormonu hem yağ yakar hem de tansiyonun düşmesine engel olur. ramazanda-seker-tansiyon