İstanbul Sanayi Odası (İSO) bugün 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500)' araştırmasının sonuçlarını açıklarken, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan'dan hükümete vergi uyarısı geldi.
Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bahçıvan, vergi paketi, asgari ücret ve yılın son çeyreğindeki beklentiler üzerine ilişkin bir soru üzerine, kurumlar vergisiyle alakalı sürecin kamuoyunda tartışıldığı boyutta somutlaşmadığını söyledi.
'BİZİM İÇİN EN HASSAS KONU'
Bahçıvan, şöyle konuştu:
"Sanayiye belli bir takım teşvikler vaadiyle ve motivasyonuyla geçmiş yıllarda verilmiş olan bir takım vergi avantajlarının sebep ne olursa olsun yol ortasında değiştirilmesinin ve bu akdin bozulmasının öngörülebilirlik açısından ve geleceğe dair güven açısından çok ciddi tahribatlar yarattığının geçmiş yıllarda gördük" diyen Bahçıvan, şu çağrıyı yaptı:
"O nedenle bu konuda ne kadar kaynak yaratırsa yaratsın, sizin 3-4 sene evvel bir plan dahilinde yapmış olduğunuz ve devletle bir akit haline getirmiş olduğunuz bu teşviklerden elde etmiş olduğunuz hakların, kuralların yol ortasında, oyun ortasında değişmemesi konusu bizim için en hassas ve en üzerinde durulması gereken konudur."
ASGARİ ÜCRET
Asgari ücrete değinen Bahçıvan, asgari ücretin ötesinde, firmaların kendi sektör gerçeklerine ve rekabet boyutuna göre ücret değerlendirmelerini yaptığına dikkati çekti.
"Ekonomi yönetimine güvenimiz sürüyor ama tahribatın çok büyük olduğunu biliyoruz" diyen Bahçıvan, Avrupa'daki durgunluğa, jeopolitik risklere ve mevcut finansal koşullara işaret ederek "2023 gibi 2024 rakamlarının da pek parlak netice vereceğini düşünmüyorum" dedi.
ÇAKILMA RİSKİ
Orta Vadeli Program'daki (OVP) büyüme hedeflerinin gerçekçi olmadığını da belirten Bahçıvan, "Ekonomide inişi böyle yumuşak götürürsek daha sonra çakılma riski daha fazla olabilir" dedi.
Bahçıvan, "2024'ün neticelerinin şu anda değerlendirdiğimiz 2023'ten çok farklı olacağını düşünmüyorum. Büyüme olarak zaten hepimizin kabul ettiği ve artık bu programın tutması için de gerekli gördüğü daha düşük büyümeye alışmamız gerekiyor. Bu düşük büyüme de bütün sektörler gibi sanayi sektörlerinde de kendini maalesef gösterecek." açıklamasında bulundu.
KONKORDATODA DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, konkordatolardaki artışa ilişkin sorulan bir soru üzerine, konkordato konusunun istismarı konusunda çok acı örnekler yaşandığına değinerek, İSO olarak geçen yıldan beri bu konuyu daha farklı bir hukuki değerlendirmeyle ele aldıklarını ve bir teklif sunduklarını dile getirdi.
Bahçıvan, şöyle konuştu:
"Bizim önerimiz konkordatonun sadece kamu alacakları ve finansal alacakları için olması yönündeki bir teklif. Yaşanması istenen bir firma karşısındaki muhatapları da yaşatarak ancak yaşatılmalı. Ama siz tüm alacakları dondurup bir firmaya yaşama hakkı verirken onunla birlikte çalışan ve kendisinin onun o noktaya gelmesinde hiçbir sorunu olmayan onlarca firmayı da maalesef nefessiz bırakma durumuyla karşı karşıyasınız. Onun için bizim net talebimiz konkordato müessesesinin sadece finansal alacaklar ve kamu alacakları için geçerli olması."