Bingür Hoca, “Kadınların kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski erkeklerle eşit düzeyde ancak menopoz döneminde risk oranı daha da çok artıyor...” dedi.
Kadınlar, erkeklere göre daha hassas ve kırılgan bir yapıya sahip. Kalp de bu duygu durumundan daha çok etkileniyor. Kadınların yüzde 80’inde ritim bozukluğu ve çarpıntı görülürken, “Kırık Kalp Sendromu” olarak bilinen rahatsızlık, özellikle yoğun stres altındaki kişilerde ortaya çıkıyor. Bu sendrom kadınlarda erkeklere oranla 4 kat fazla rastlanıyor. Kalp krizi de kadınlarda yaygın... Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kadın kalbi hakkında önemli bilgiler verdi. İşte anlattıkları:
SiGARADAN UZAK DURUN
Türkiye’de kalp hastalıkları yaşı giderek düşüyor. Kalp krizi geçirenlerin ortalama yaşı 35- 65. Ülkemiz, 50 yaş altı kalp krizine bağlı ölümlerde Avrupa birincisi. Kadınların kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski erkeklerle eşit düzeyde ancak menopoz dönemindeki kadınlarda risk oranı artıyor. Kalp krizinde en önemli faktörlerden biri de sigara kullanımı. Sigara içen kadınlar içmeyenlere göre 2-6 kat daha fazla kalp krizi geçirme riski taşıyor. Evde ya da işte sigara dumanına maruz kalmak bile kalp hastalığı riskini yüzde 25-30 artırıyor. Tipik olarak bir kalp krizi belirtisi göğsün sol tarafında veya ortasında göğüste baskı, sıkışma, saplantı hissi şeklinde olur. Kimi zaman bu hisler tüm göğüs bölgesini de kaplayabilir. Fakat kadınlarda daha az tipik belirtiler olur. Ayrıca kadınlardaki kalp krizi belirtilerinde mide bulantısı, baş dönmesi, sersemlik, göğüs altında rahatsızlık hissi, karnın üst kısmında baskı veya rahatsızlık, sırt ağrısı gibi belirtiler saptanmıştır. Bu belirtilerin bir artrit sorunu, stres, mide ekşimesi gibi nedenlerden kaynaklandığını düşünürler. Kadınların bu belirtiler konusunda uyanık olmaları gerekmektedir.
Fazla şeker damar sertliğine yol açıyor...
Fazla şeker, fazla insülin demektir. Vücut, yenilen şeker kadar değil, daha fazla insülin üretir. Kanda sürekli biriken insülinin yarattığı direnç (insülin direnci) felaketin başlangıcıdır. Kanda serbestçe dolaşan insülin dolaylı olarak damar sertliğine yol açmaktadır. Özellikle diyabetik hastalar, pre-diyabetik ve obez kadınlar daha yüksek risk altındadırlar. Kadınların önce kendilerini daha sonra da çocuklarını fazla şekerden ve mısır şurubu şerbeti içeren gıdalardan uzak tutmaları gerekmektedir. Bu nedenle anneler, çocuklarına evde yaptıkları tatlılardan yedirmelidir. İçinde pancar şekeri olan tatlılar tercih edilmelidir. Aynı şekilde kadınlar tüm aileyi marine edilmiş etlerden (salam, sucuk, sosis …) uzak tutmakla da sorumludurlar. Eğer komşu kasabın gözünüzün önünde yaptığı sucuğu bulursanız yiyebilirsiniz ama endüstriyel olarak üretilmiş bu tür yiyeceklerden uzak durun.
Zeytinyağı ilaç gibidir yemeklerde tercih edin
Zeytinyağını bir yağ olarak değil, ilaç gibi düşünmek gerekmektedir. İngiltere’de eczanelerde satılan zeytinyağı, oldukça kıymetli bir gıdadır. Tereyağı da çok önemli bir yağ ama makul ölçüde tüketilmelidir. Sabah kahvaltıda 4 çay kaşığı
yenilmesi ya da pilava bir çorba kaşığı atılması sorun yaratmaz ancak kaşık kaşık tüketilmemelidir.
İşte kalp krizinden korunmanın yolları
Kadınların kalp sağlığını korumak için dikkat etmesi gerekenler şöyle sıralanabilir...
1 Kadınların ilk doğumu ileri yaşa bırakılmamalıdır. (30 yaş altı en uygun dönemdir)
2 Emzirmek kalp sağlığı için de çok önemlidir.
3 Doğum kontrol ilaçlarını kadınlar dikkatli kullanmalıdır.
4 Kesinlikle sigara içilmemelidir.
5 Kadınlar kilo kontrolüne dikkat etmeli. (Ülkemizde her 5 kadından 3’ü aşırı kiloludur)
6 Menopoz sonrası her yıl efor testi yapılması şart.
7 Kadınlar mümkün olduğu kadar spor yapmalıdır. Hızlı yürüyüş ve yüzme uygun olacaktır.
Kadınların kalbi alarm veriyor
Ünlü Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez SÖZCÜ’ye anlattı.