İstanbul'da Kennedy Caddesi, Avrasya Tüneli çıkışı Zeytinburnu istikametinde 30 Kasım Perşembe günü öğlen saatlerinde meydana gelen kazada Yunus Emre Göçer’in kullandığı motosiklete, Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Mohammed Hassan Shekh Mohamud'un kullandığı otomobil arkadan çarptı.

Çarpmanın etkisi ile yola savrulan Göçer, ağır yaralı kaldırıldığı hastanede 6 Aralık'ta hayatını kaybetti.

Olaya ilişkin geçtiğimiz günlerde görülen duruşmada mahkeme, Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Mohammed Hassan Shekh Mohamud'a 27 bin 300 TL adli para cezası verdi.

İstanbul'daki motokurye dernek ve federasyon başkanları dernek avukatları ile birlikte Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Türkiye'nin birçok ilinden 24 dernek ve federasyon ortak bildiri yayınladı.

"BU KAZA SÖZNÜ BİTTİĞİ NOKTA OLMUŞTUR"

 Federasyon avukatlarından Alperen Karatepe, "Bu vicdanlara sığmayan kaza tüm kurye camiasını derinden etkilemiştir. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma ve açılan dava sonucu sanık hakkında neticeten 27.300 TL adli para cezası ve ehliyetine 6 ay süre ile el konulması kararı verilmiştir. Kazadan sonra birçok kurye arkadaşımız mesleğini bırakmak istemiş, yaptıkları işi bir gün sonra tekrar yapamayacakları korkusuna kapılmıştır. Vicdanları derinden yaralayan bu kaza sözün bittiği nokta olmuştur" açıklamasını yaptı.

"TRAFİKTE EN ÇOK VEFAT EDEN MESLEK MENSUPLARI"

Açıklamasında TÜİK ve Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine değinen avukat Alperen Karatepe, "Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) resmi verilerine göre Türkiye genelinde meydana gelen kazalarda 2023 yılında 2 bin 984 kişi vefat etmiştir. Ayrıca kurye hakları derneği tarafından 2022 yılında en az 58 ve 2023 yılında ise 68 motosikletli kuryenin hayatını kaybettiği raporlandırılmıştır. Başka bir açıdan bakıldığında motosikletli kuryeler, trafikte en çok vefat eden meslek mensupları haline gelmiştir. Bizler hukuki çerçevede sosyal ve özlük haklarımız konusunda sıklıkla dile getirdiğimiz eksikliklerle mücadele etmeye devam etmekteyiz. Ancak bizler için en önemli mücadele konusu; en azından kurye kardeşlerimizin hayatını kaybetmesi durumunda adaletin tecelli etmesidir" ifadelerini kullandı.

"CEZAİ YAPTIRIMIN AĞIRLAŞTIRILMASINI TALEP EDİYORUZ"

Cezanın adli para cezasına çevrilmemesi gerektiğini vurgulayan Karatepe şöyle devam etti:

"Ayrıca mevzuattaki düzenlemeden dolayı başta motosikletli kuryelerin ölüm sebebi olan trafik kazaları da ‘bilinçsiz taksir’ kavramı adı altında değerlendirilmektedir. Yargılama neticesinde verilen cezalar ise adli para cezasına çevrilmektedir.

Söz konusu bu düzenlemelerin biz motosiklet kullanıcıların ölmesi veya yaralanması durumda sanığın adli para cezası dışında hiçbir cezaya tabi tutulmamasına sebep olmaktadır. Ülkemizde bir insanın trafik kazasında öldürülmesinin ‘sadece para cezası veriliyor’ algısının oluşması biz motosikletli kuryeleri fazlasıyla endişelendirmektedir.

Motosikletli kuryelik mesleğine gönül vermiş federasyonlar ve dernekler olarak başta yasama organı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ve yürütme erki Cumhurbaşkanlığına çağrıda bulunuyoruz. Anayasamızda, devletin temel amaç ve görevi; kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak olarak tanımlanmıştır.

Bizler tekrar böyle kazalarda bir bir ölmemek adına ‘taksirle ölüme neden olma’ suçunun cezai yaptırımının ağırlaştırılmasını, bu cezanın da adli para cezasına çevrilmemesini talep ediyoruz. Mahkemelerde çıkacak kararların bir nebze de olsa vicdanları rahatlatmasını, trafikte sürücülerin daha dikkatli olmasını sağlayacak cezai müeyyidelerin getirilmesini istiyoruz”