CHP tarafından Rize'de "Çay Mitingi" düzenlendi. Mitingde konuşma yapan CHP lideri Özgür Özel, eskiden tütün fiyatlarının memleketi Manisa'nın Akhisar ilçesinde açıklandığını, eğer üreticiler fiyatı beğenirlerse kasketlerini havaya, beğenmezlerse yere attıklarını, gazetelerin de tütün fiyatı ile ilgili haberlerini böyle yaptıklarını anlattı.
Bu yıl açıklanan 17 liralık çay alım fiyatının tweet atılarak açıklandığına işaret eden Özel, şöyle konuştu:
"Kim açıklar çay fiyatını? Bakanlar açıklar, başbakan açıklar. Şimdi bakan yok, başbakan yok. Hükümetin başı gelir açıklar. Senelerce tütün fiyatı memleketim Manisa’da Akhisar’da açıklandı.
"FİYAT KÖTÜ KASKET YERDE"
Üretici fiyatı beğenirse kasketi havaya atardı, gazeteler yazardı, fiyat güzel kasket havada. Fiyat beğenilmezse kasketi alırdı yere çalardı. Tütün fiyatı kötü, kasketler yerde...
Şimdi hadi bakalım gelin açıklayın. Ortada kimse yok. Çay fiyatını açıklamayan bir Tarım Bakanı, çay fiyatını açıklamayan hükümetin başkanı, Cumhurbaşkanı olur mu?
Çayı niye tweet atarak fiyat açıklıyorsunuz? Gelin Rizelinin gözüne bakın. 17 lirayı söyleyin bakalım kasketler nasıl yere çalınıyor. Yazıklar olsun."
"GÜLMEYİ UNUTAN YÜZLERİ GÜLDÜRECEĞİZ"
CHP'nin Rize'de 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlediği mitingde Genel Başkan Özgür Özel'den önce CHP Tarım ve Ormancılık Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem konuştu.
Adem, "Şundan emin olun ki önümüzde gülmeyi unutan yüzleri güldüreceğiz. Önümüzdeki dönemlerde köylü, çiftçi bu milletin tekrar efendisi olacak. Buradan size söz veriyoruz, bunun için mücadele ediyoruz" dedi.
Çay Üreticileri Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Mavi de çay üreticilerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattı. Mavi, şöyle konuştu:
"Biz yıllarca 2007'den beri bir mücadele veriyoruz. Biz üç şey istiyoruz, birincisi çay kanunu. Bu çay kanunu üreticiyi ÇAYKUR'u ve tüketiciyi de korumalıdır. İkincisi ÇKS diye bir sorunumuz var. Bizim 212 bin üretici, yalnızca 40 bini ÇKS (çiftçi kayıt sistemi) yaptırabiliyor.
Bu yüzden tarım bakanlığının hibelerinden yararlanamıyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı ÇAYKUR'un ruhsatlarını baz alarak bize budama tazminatı ve ürün bazlı destek sağlıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bize verdiği budama tazminatı ve destekleme priminde geçen ÇAYKUR ruhsat alanları baz alınarak ÇKS yaptırılabilsin.
Üçüncüsü; ÇAYKUR'un emeklisi promosyonu alıyor. ÇAYKUR'un memuru promosyonu alıyor. ÇAYKUR'un işçisi promosyonu alıyor. Çay üreticisi alamıyor. En büyük parayı biz veriyoruz. Devletin bizden yaptığı kanuni kesintiler var.
Biz bunları yılın sonunda bankaların promosyon kaleminden üreticiye geri ödenmesini istiyoruz. Yani 17 bin lira çay 2 bin TL destekleme 19 bin TL'nin günün sonunda üreticinin cebinde olmasını istiyoruz."
''BİZİM ÇAYIMIZ PUL ETTİ PUL''
Çay üreticisi Gülsel Ceryalı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirerek, "Biz onu seçtik yukarıya gönderdik bize sahip çıksın diye ama ne yaptı. Bizim çayımızı beş para, pul etti pul" diyerek eleştirdi. Ceryalı, 65 yaşında olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Benim beş ton çayım var. Bunun bir tonuna gübre aldım. Hani bunun mazotu, benzini... Mecbur yevmiyeci alıyorum. Yevmiye parasını ekledim mi bir ton çay parasını geçiyor.
Eskiden çay parasını topladık mı hemen çocuklarımız evlenecekse onun düğününü yapıyorduk, evini döşüyorduk ama şimdi bir ton çay ne alıyor? 17 bin lira ancak 10 gram altın alamıyor.
Her şey çok pahalandı. Bir ton çay 17 bin TL. İki hafta sonra ne var? Kurban Bayramı. Kurban Bayramı'nı bir ton çayla kurbanımızı eskiden alabiliyorduk. Şimdi ancak küçük hayvan alacağız."