Amerika Birleşik Devletleri New York Bölge Mahkemesi tarafından, 2019 yılında, uluslararası hukuk tarihine “Halkbank Davası” olarak geçen bir dava açılmıştı.

Dava kapsamında Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla, İranlı iş insanı Rıza Sarraf ile İran’a yönelik yaptırımları delmek amacıyla ABD finans sistemini kullanarak komplo kurmak ve ABD’li finans kuruluşlarını dolandırmakla suçlanmıştı.

Baş sanık Rıza Sarraf, suçlamaları kabul etmiş, daha sonra “itirafçı-tanık” koltuğuna oturarak dönemin Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla aleyhinde ifade vermişti. Atilla, banka dolandırıcılığı ve ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları ihlalden uçlu bulunmuş ve bu ülkede 28 ay tutuklu kaldıktan sonra Türkiye’ye dönmüştü.

ABD’de halen bu konuyla bağlantılı olarak Halkbank aleyhine açılmış başka davalar da bulunuyor.

★★★

Türkiye’nin başına belalar açan, Halkbank’ın yargılanmasına ve Hakan Atilla’nın aylarca cezaevinde kalmasına neden olan “hayırsever (!) itirafçı” iş insanı Rıza Sarrafın özel uçağı, 2 Ağustos 2013 günü, Bodrum’dan İstanbul’a gidiyor. Buradan yolcularını alıyor ve Dubai’ye hareket ediyor. Dönüşte önce Adana’ya, sonra da Ankara’ya uğruyor. Uçağın o günkü uçuşları yine Bodrum’da son buluyor.

Dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mustafa Şenel, Behçet Kaynar, Cevdet Kaleli, Adil Dirliktutan, İbrahim Aslan, Emrah Sarıyüce, Yusuf Açıköz uçağın yolcuları arasında yer alıyor...

Sarraf bu yolculukta misafirleri için yapılan 52 bin dolarlık harcamayı bir kenara not ediyor!..

★★★

Tarih; 25 Ekim 2013...

FETÖ’nün 17/25 Aralık operasyonları yaklaşırken, Rıza Sarraf’ın uçağı bu kez, çok sayıda AKP’li siyasetçiyi ağırlıyor. Zafer Çağlayan, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Muş Milletvekili Muzaffer Çakar, Nevzat Saygılıoğlu, iş insanı Celal Koloğlu, Isparta Milletvekili Sait Dilek, Selim Acar, Behçet Kaynar ve Kağan Çağlayan’ın (Zafer Çağlayan’ın oğlu) konuk oldukları uçak, İstanbul’dan kalkıp Ankara’ya, oradan da sırasıyla Muş ve Antalya’ya uğradıktan sonra tekrar aynı güzergahtan geri dönüyor.

Sarraf’ın notlarına göre bu yolculuğun maliyeti de 40 bin dolar!..

★★★

İddiaya göre eski Bakan Zafer Çağlayan, Sarraf’ın uçağına en çok binen siyasetçi!

Çağlayan, Sarraf’ın uçağıyla sadece 2013 yılında 16 kez seyahat etmiş!..

Bunların en dikkat çekici olanları Mart 2013’te yapılan yolculuklar. Çünkü bu uçuşların birinde İstanbul’dan Dubai’ye, oradan tekrar İstanbul’a dönen uçakta bakan Zafer Çağlayan’ın yanı sıra; Mehmet Sarı, Emrah Sarıyüce, Mustafa Behçet Kanar, İbrahim Arslan, Ahad Saamad, Rıza Sarraf, Ahmet Çağan Çağlayan (Bakanın diğer oğlu) ve Ali Çelen de yer almış.

Durun daha bitmedi...

4 Mart’ta Türkiye’ye dönen uçak, hemen ertesi gün Cenevre’ye hareket etmiş. Bu kez yolcular Ali Çelen, Mehmet Sarı, Zafer Çağlayan, Emrah Sarıyüce, İbrahim Arslan ve Mustafa Behçet Kaynar’dan oluşmuş. Dubai seferinin masrafları da 49 bin dolar olarak bir kenara not edilmiş!..

★★★

Tarih; 22 Mart 2013...

Rota bu kez Suudi Arabistan...

Zafer Çağlayan, İbrahim Arslan, Emrah Sarıyüce, Ahmet Çağan Çağlayan, Kübra Ece, Gül Çağlayan, şarkıcı Ebru Gündeş ve eşi Rıza Sarraf’ı taşıyan uçak önce Cidde’ye, oradan da Medine’ye uçmuş.

Umre ibadeti yerine getirildikten sonra Türkiye’ye dönülmüş.

Gidiş-dönüş Sarraf’a 43 bin dolara mal olmuş!..

★★★

Sarraf, eski AB Bakanı Egemen Bağış’ı da 23 Mayıs 2013 tarihinde umreye yollamış!..

Kendisinin katılmadığı bu yolcuk için Sarraf 47 bin dolar harcamış!.. Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler de aynı uçakla bir kez Bodrum’a gitmiş.

★★★

Bunları niçin yazdığıma gelince;

Tüm gelişmiş demokratik hukuk devletlerinde bakanların, siyasetçilerin, bürokratların ve yakınlarının, iş insanlarının araçlarıyla bedava seyahat etmeleri, beleş tatil yapmaları “skandal” olarak görülüyor ve o kişilerin istifasıyla sonuçlanıyor. Eğer bu iş insanları devletle iş yapıyorsa “beleş seyahat skandalı” hükümetleri bile düşürebiliyor.

Daha önce bu köşede yayımlamıştım;

Zafer Çağlayan sadece Rıza Sarraf’ın uçağını kullanmamış. Başka iş insanlarının uçaklarıyla da yolculuklar yapmış. Ta Amerika’ya kadar gitmiş!..

Tarım Bakanı Mehdi Eker de öyle... Eker, Türkiye’nin en büyük muz ithalatçısı Hakan Bilal Kutlualp’in özel uçağını birçok kez kullanmış. (Kutlualp’in firmasındaki yetkililer yolculuk iddialarını doğruladılar.)

Ancak gerek Zafer Çağlayan, gerekse Mehdi Eker ve diğerleri, halkın gerçekleri öğrenme hakkı adına, hiçbir suçlama yapmaksızın kendilerine yönelttiğim şu sorulara cevap vermediler:

“İş insanlarını uçaklarıyla kaç kez uçtunuz? Bu uçuşların parasını ödediniz mi? Ödemelerin resmi belgesini gösterebilir misiniz?..”

★★★

Bu yazıyı yayımladığım 14 Kasım 2014’den bu yana, yani yaklaşık 10 yıldır, dönemin bakanları ve adı geçenlerden bir cevap bekliyorum.

İktidarın halkın duymasını istemediği haberlere -üzerinden yıllar geçmiş olsa bile- erişim yasakları getiriliyor ya, bunlara da erişim engeli konmadan bir kez daha sormak ve hatırlatmak istedim!..

CEVAP VE DÜZELTME METNİ

Bankamız Türkiye Halk Bankası A.Ş. aleyhine, 18.11.2023 tarihinde basılı ve internet gazetenizde yayımlanan asılsız ve gerçek dışı yazıya ilişkin cevap ve düzeltme metnimizdir:

“Sözcü Gazetesi’nin 18.11.2023 tarihinde, basılı ve internet gazetesinde yayımlanan Uğur Dündar’ın yazısında Ayhan Bora Kaplan’ın veya ortağı olduğu firmalara Bankamızca teminatsız olarak 700 milyon Türk Lirası tutarında kredi kullandırıldığı belirtilmiştir.

Söz konusu yazıda yer alan haber ve söylemler, tamamen gerçeğe aykırı, Bankamızın güven ve itibarını sarsıcı olduğu gibi kamuoyunu ve yatırımcıları yanıltıcı niteliktedir.

Bankamızda kredilerin tahsis, teminat ve kullandırma işlemleri, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ve Bankamız iç düzenlemeleri uyarınca yerine getirilmektedir. Eski bölge yöneticimizin görev değişiminin söz konusu işlemlerle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.

Bu kapsamda; Bankamızın itibarını şöhretini ve marka değerini zedeleyici, gerçeğe aykırı, asılsız isnatlara itibar edilmemesi gerektiği kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Türkiye Halk Bankası A.Ş.

Vekili

Av. Melike MERCAN