Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Türkiye'nin birçok madalya kazandığı boks ve halteri 2028 Olimpiyatlar Oyunları'ndan kaldırma kararı aldı. İki branşın yanında modern pentatlon da 2028'de düşünülmüyor! IOC, 2024'te Paris'te söz konusu branşlara yer verecek ancak 2028'de olup olmayacakları 2023'teki son toplantıda belli olacak. Halterde birçok doping vakasının çıkması, boksta ise hakem kararlarının tartışılması IOC'nin kararında etken olduğu belirtiliyor. IOC Başkanı Thomas Bach, bu branşların yerlerine dalga sörfü, kaykay ve sportif tırmanışın ekleneceğini ifade etti. 2028'de Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinin Los Angeles şehrinde düzenlenecek olan Olimpiyat Oyunları'nda yer alacak bu üç yeni branşın gençler tarafından ilgiliyle takip edildiği, Tokyo 2020'deki rakamlardan belli olduğu açıklandı.

EN DÜŞÜK REYTİNG MODERN PENTATLON

IOC, söz konusu üç branşı 2028 için tamamen yok saymadı. Üç branşın 2028'de olma şansı az da olsa bulunuyor ve diğer spor branşlarıyla adaylık için yarış halinde olacaklar. 2023'te IOC, Los Angeles oyunları için kesin takvimini açıklayacak. Boks ve halterin yanı sıra modern pentatlon da 2028 için listeden çıkarıldı. Son yıllarda formatı tamamen değişen, ateşli silahlardan lazer tabancısına geçilen branş, son yıllarda olimpiyatların en az izlenen ve ticari olarak en az getiri sağlayan branş oldu.

NAİM SÜLEYMANOĞLU, HALİL MUTLU, BUSENAZ SÜRMENELİ

Dünya sporunun zirvesine çıkmış olan Naim Süleymanoğlu, 1998 Seul, 1992 Barselona ve 1996 Atlanta'da Türkiye'ye halter branşında 3 altın madalya getirdi. Ayrıca Halil Mutlu da 3 altın madalya getirerek halterde Türkiye'nin üstünlüğünü kabul ettirmişti. Halterde Türkiye'ye madalya getiren diğer sporcular şöyle;
  • Nurcan Taylan 1 altın
  • Taner Sağır 1 altın
  • Daniyar İsmayilov 1 gümüş
  • Reyhan Arabacıoğlu 1 bronz
  • Sedat Artuç 1 bronz
Türkiye, olimpiyat tarihinde bokstan ilk altın madalyasını Tokyo 2020'de elde etti. Busenaz Sürmeneli tarihi başarıyla altın madalyayı ülkemize getirdi. Yine Tokyo'da Buse Naz Çakıroğlu da gümüşte kalarak Türk spor tarihine geçti. Ayrıca Tokyo'dan madalya ile dönen Atagün Yalçınkaya, Malik Beyleroğlu ve Yakup Kılıç oldu.