Son yıllarda kulüplerimizin Avrupa'daki başarısız sonuçları nedeniyle bu yıl UEFA ülkeler sıralamasında 19. sıraya kadar Türkiye, Galatasaray'ın galibiyeti ve turu garantilemesiyle 16. sıraya yükseldi. Haftaya 18. sırada giren Türkiye, ilk 15'e girmek zorunda! Hali hazırda Süper Lig şampiyonu direkt olarak Şampiyonlar Ligi gruplarına katılamayacak. Bu dezavantaj yaşanırken, bir de 15. sıraya alamazsak 2023-2024 sezonunda Avrupa'ya gönderdiğimiz takım sayısı 4'e düşecek. Süper Lig şampiyonu, Şampiyonlar Ligi'nde play-off oynayacak ve UEFA Konferans Ligi'ne 3 takımımız gidecek. İlk 15 dışı kaldığımız için UEFA Avrupa Ligi'ne de takım gönderemeyeceğiz! İlk 15 içerisinde yer alırsak Şampiyonlar Ligi'nde 2, UEFA Avrupa Ligi'nde 1, UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde ise 2 takımla katılım sağlayacağız.

PUAN ARTTIRMA ŞANSIMIZ DEVAM EDİYOR

Şampiyonlar Ligi'ndeki temsilcimiz Beşiktaş 5 maç sonunda puan alamadı ve Avrupa'ya veda edemedi. Son maçında Dortmund karşısında puan arayacak. Fenerbahçe de yoluna Konferans Ligi'nde devam edecek ancak son hafta UEFA Avrupa Ligi'ndeki Frankfurt maçı ülke puanı açısından çok önemli! Turu garantileyen Galatasaray da Lazio deplasmanında hem ülke puanı hem de direkt olarak son 16 takım arasına kalabilmek için galibiyet arayacak.

ÜLKE PUANI NASIL HESAPLANIYOR?

Takımlarının Avrupa kupalarında sezon içinde topladığı puanların, aynı dönemde o ülke adına yarışmalara katılan ekip sayısına bölünmesiyle, sezonluk puanlar ortaya çıkıyor. Örneğin X ülkeden Avrupa kupalarına katılan 5 takım 30 puan toplarsa, bu ülkenin sezonluk puanı 6 olarak gerçekleşmekte. Bu yöntemle yapılan son beş sezonun ortalamasıyla da ülke puanı oluşur ve Avrupa kupalarına gönderilebilecek takım sayısı belirlenir.

TAKIMLARIN ÜLKE PUANINA KATKISININ HESAPLANMASI NASIL YAPILIYOR?

Ön eleme maçlarında her takım galibiyette 1, beraberlikte 0,5 puan alır. Grup aşamasından itibaren ise bu puanlar galibiyette 2'ye, beraberlikte 1'e yükselir. Bunların yanında her üç ligde de ek puanlar (bonus) mevcuttur. Şampiyonlar Ligi'nde gruplarda mücadele eden her takım 4'er, gruplardan çıkmayı başaran her takım 5'er bonus puan elde eder. "Devler Ligi"nde çeyrek final, yarı final ve finale çıkan takımlar da bu turların her biri için 1'er bonus puan kazanır. [old_news_related_template title="Galatasaray, Marsilya'yı 4 golle geçip turu garantiledi" desc="Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi'nde fırtına gibi esmeye devam ediyor! Temsilcimiz, Marsilya'yı taraftarı önünde 4-2 yenerek gruptan çıkmayı garantiledi. Namağlup Galatasaray şimdi gözünü direkt olarak son 16 turuna kalmak için Lazio maçına çevirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/25/iecrop/galatasaray-gol-sevinci-depo_16_9_1637869227.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/spor/futbol/galatasaray-marsilya-maci-canli-yayin-uefa-avrupa-ligi-6790262/"]