Antalya Ticaret Borsası’nın başkanlığını yürüttüğü Antalya Tarım Konseyi, “Antalya’da İklim Değişikliği Etkisinde Tarımda Yenilikçi Yaklaşımlar ve Teknoloji Kullanımı” başlıklı Tarım Sohbeti düzenledi.

Gazeteci Galip Umut Özdil moderatörlüğünde düzenlenen toplantıya, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Ekonomi ve Yatırım Danışmanı ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Karapınar konuşmacı olarak katıldı.

Umut Özdil yapılan araştırmalara göre, dünyada her 10 kişiden birinin küresel iklim değişikliğini COVID-19 kadar önemsenmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi. Özdil, “Ulusal, uluslararası, yerel, hatta bireysel olarak iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlayalım ki yaşamımızı sürdürebilelim” dedi.

[old_news_related_template title="Tarım ithalatında cumhuriyet rekoru" desc="Çiftçi borç batağına saplanıp traktörleri bile haczedilirken, geçen yıl ithalata 9.5 milyar dolar ödedik. Son 18 yılda tarım ithalatına harcanan para ise 114 milyar dolar oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/12/iecrop/tarimsal-ithalat-shutterstock_1161595057_16_9_1613165629.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/tarim-ithalatinda-cumhuriyet-rekoru-6257311/"]

"AŞIRI İKLİM OLAYLARI YÜZDE 300 ARTTI"


Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Ekonomi ve Yatırım Danışmanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Karapınar, 140 senede en yüksek sıcaklığın son 20 yılda kaydedildiğini bildirirken, “2020 kayıtlara geçmiş rekor sıcaklığın yaşandığı bir dönem oldu” dedi.

Sıcaklığın artmasıyla iklim değişikliğiyle de karşı karşıya olduğumuzu kaydeden Karapınar, “1880’lere göre aşırı iklim olaylarında yüzde 300’lük artış var. Bu artış 1 derecelik sıcaklık artışının yansıması. Biz en az 3-4 hatta 5 derecelik sıcaklık artışıyla karşı karşıyayız.

2050 yılına vardığımızda 3 derecelik ortalama sıcaklık artışı bekleniyor. Artışın karasal alanda 5-6 dereceyi bulabileceği belirtiliyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgede yaz mevsimi için 10 dereceye varan aşırı sıcaklık eğilimleri söz konusu. 1 derecelik artışa bile hazır değilken gerisini siz düşünün” diye konuştu.
,
Dengenin bozulmasıyla hasarın da arttığını belirten Karapınar, “4 milyondan fazla tarımda çalışan insan ve 40 milyon hektar tarım arazisi iklim değişikliğinin tehdidi altında” dedi.

[old_news_related_template title="Tarımda kriz kapıda!" desc="KESK'e bağlı Tarım, Orman Çevre ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım-Orkam-Sen) Samsun Şube Başkanı Erdem Avcı, tarımsal üretimi devam ettirecek acil tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Avcı, corona virüsü hastalığıyla ilgili yeterli tedbir alınmaz ise mevsimlik işçi ve çiftçilere de yayılacağını belirterek, 'Sebze başta olmak üzere birçok ürün için ekim zamanı olan içinde bulunduğumuz aylarda, milyonlarca fidenin toprakla buluşması gerekmektedir. Bu fideler dikilmezse iki üç ay sonra gıda kıtlığının başlaması kaçınılmazdır' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/05/iecrop/tarim-shutterstock-1_16_9_1588706057.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/tarimda-kriz-kapida-5795889/"]

BİR DERECELİK ARTIŞTA YÜZDE 6'LIK VERİM KAYBI


Sıcaklık artışının özellikle tahıl ürünlerinde yoğun verim kaybına neden olduğu uyarısında bulunan Karapınar, “1 derecelik sıcaklık artışı, ortalama yüzde 6 civarında verim kaybına neden oluyor. 3 derece sıcaklık artışında verim kaybının ne seviyede olacağını tahmin edin” dedi.

Karapınar, verim düşünce fiyatların artacağına dikkat çekti. Karapınar, iklim değişikliğiyle birlikte bitkilerde görülen hastalık ve zararlı sayısında da artış olacağını belirtti. Karapınar, ürün verimliliği ve fiyatlardaki dalgalanmanın üretici için ciddi sorun olduğunu kaydederken, “Dolar üzerinden büyük yatırımlar yapıp 3 ay sonra ürünü kaça satacağını bilememe de büyük sıkıntı. Gelişmiş ülkelerde risk azaltma yöntemleri var. Bizde de üreticinin korunması ve kurumsal yapıların bunu desteklemesi lazım” dedi.

İklim değişikliği ve kuraklığın gıda krizi, göç gibi durumlara neden olduğu, bunun da politik sorunları doğurduğunu belirten Karapınar, Suriye’deki çatışmalar ve Celali İsyanlarını buna örnek olarak gösterdi. Karapınar, doğa merkezli çözümlere gidilmesi gerektiğini vurguladı.

[old_news_related_template title="Çiftçiler isyanda: Perişan olduk, dayanacak gücümüz kalmadı" desc="Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği'ne ya da Ziraat Bankası'na borcunu ödeyemediği için hacizle karşı karşıya kalan çiftçiler, 2 Şubat Salı günü Ankara’ya gidip taksitlendirme ve faiz affı için seslerini duyurmaya çalışacak. Birlik, çarşı pazardaki pahalılığın nedeninin çiftçi olmadığını, hem üretici hem tüketicinin soyulduğu sisteme dikkat çekeceklerini de kaydetti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/30/iecrop/ciftci-1_16_9_1611996269.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/ciftci-bir-kez-daha-ankaraya-gidiyor-6235663/"]

ÇİFTÇİNİN FİNANSAL OKUR YAZARLIĞI DÜŞÜK


Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan, Türkiye’nin 12 bin yıldır tarım yapılan bir bölgede olduğunu ancak değişime ayak uyduramazsa var olan hazinesinin bir işe yaramayacağını söyledi.

Ülkemizde çiftçi eğitiminin düşük seviyede olduğunu, uygulamalı alanlarda üretilen bilginin çiftçiye aktarılmasında zorluk yaşandığını kaydeden Özertan, “Finansal okur yazarlığımız ülke seviyesinde düşük, tarım sektöründe ise bu çok daha düşük seviyede” dedi.

[old_news_related_template title="Çiftçiler Erdoğan'a seslendi: Hacizler durdurulsun" desc="Tarım Kredi Kooperatifi'nden aldıkları kredileri ödeyemedikleri için traktörlerine haciz gelen Düzceli çiftçiler traktörleriyle konvoy yaparak seslerini duyurmaya çalıştı. 'Kazancımız faizlere yetmiyor' diyen çiftçiler Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenerek hacizlerin durdurulmasını istedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/27/iecrop/ciftci3_16_9_1609086078.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/ciftciler-erdogana-seslendi-hacizler-durdurulsun-6185659/"]

VERİMSİZ TARIM SİSTEMİMİZ DEĞİŞMELİ


Tarımda dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer almamıza rağmen, verimsiz tarım sisteminin Türkiye’nin en büyük sorunu olduğunu kaydeden Özertan, “Verimi nasıl artırırız buna bakmalıyız. Türkiye’deki seralardan yüzde 90’ından fazlası naylon sera. Kuvvetli bir hava olayında üreticinin bütün emeği, maddi manevi bütün yatırımları uçup gidiyor. Her sene bunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Nüfusun artması, aşırı iklim olaylarının sıklığı ve şiddetinde yaşanan değişikliklerin üretimin üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğunu belirten Özertan, “Türkiye olarak sermayeyi yedik, artık yapısal problemlerimizi çözmek zorundayız. Tarım verimsiz bir sektör, çiftçi yeteri kadar para kazanmıyor, tarımda örgütlenme zayıf, kırdan kente göçle başa çıkamıyoruz, finansmana erişimdeki zorluğu 50 senedir konuşuyoruz ve çözmeye çalışıyoruz. Değişime önayak olacaksak vizyoner ve yapıyı değiştirmeye yönelik politikalar ortaya koymalıyız” diye konuştu.


[old_news_related_template title="Niğdeli çiftçi böyle isyan etti: Vallahi battık billahi battık, Allah çarpsın battık!" desc="AKP'ye oy verdiğini söyleyen Niğdeli çiftçi “battık” diyerek isyan etti. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’a seslenen çiftçi, “5 senedir burada bir oy veriyorum, bütün millete rezil oldum. Sayın Cumhurbaşkanım lütfen bizim sesimizi duyun ya. Vallahi battık billahi battık, Allah çarpsın battık ya!' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/08/iecrop/3fbbbd27-3c7e-4f33-aa18-a7dfffb464ee_16_9_1610096803.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/nigdeli-ciftci-boyle-isyan-etti-vallahi-battik-billahi-battik-allah-carpsin-battik-6202599/"]

[old_news_related_template title="Depodaki patatesi çimlenen üretici isyan etti: Battık!" desc="CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'de maliyetinin altında bile patateslerine alıcı bulamayan üreticilerle bir araya geldi. Gürer'e dert yanan patates üreticileri, 4 ay önce maliyetinin altında alıcı bulunamadığı için depoya kaldırılan tonlarca patatesin çimlenmeye başladığını belirterek, “Battık. 1 lira 50 kuruşa ürettiğimiz patatesi 40 kuruşa bile satamıyoruz” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/21/iecrop/patates2-dha1_11610235_16_9_1594541329-880x495-1_16_9_1613904508.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/depodaki-patatesi-cimlenen-uretici-isyan-etti-battik-6272880/"]