Yurtiçinde ve yurtdışında, birçok büyük şirketi satın alan Ülker Grubu, bir önemli markayı daha bünyesine kattı. Deterjan markası Mintax'ı P&G'den satın alan Ülker, bu ürünü sadece Şok marketlerde satacak.

Ülker'in çatı şirketi Yıldız Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Mintax'ı Şok marketlere özel marka olarak konumlandıracaklarını belirterek, “Mintax, tüketici tarafından bilinirliği yüksek bir marka. Şok'un markalı ürün satma stratejisinin bir parçası olarak satın alındı.” diyor. Geçen hafta sonu Şürkü Saracoğlu Stadı'nda Fenerbahçe'nin Gençlerbirliği'ni 4-1 yendiği maçı oğlu Yahya Ülker ve gazetecilerle birlikte seyreden Murat Ülker, şirketin faaliyetleri ve Türkiye ekonomisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Murat Ülker, maça gitmek için zaman ayırsa da, bir gıda devini idare etmek için yoğun bir tempoda çalışıyor. Ülker'in önem verdiği konulardan biri piyasa ve fabrika ziyaretleri. Ülker, “Ürünlerle ilgili eleştiri ve uyarıları doğrudan görmenin, duymanın etkisi bambaşkadır.” diyor.Asistanı, bu gezmelerin karnelerini de tutup eksikler konusunda uyarıda bulunuyor. Piyasa veya fabrika turunda temponun düşük çıkması halinde ise ertesi hafta daha fazla gezerek bunu telafi ediyor. Ülker, bu turların faydalarını ise bir örnekle anlatıyor: “Bir süre önce fabrika turunda banttan depoya, oradan yüklemeye giden kolilerin başında durdum. Bizzat koli taşıdım. Kolilerden birini açıp kontrol ettim.

Ürünler ters duruyor. Kolinin perakende noktasına bu şekilde gitmesi perakendecinin işini zorlaştırır.” Yapılan araştırma sonucu kolilerin ters yerleştirilmesinin sebebinin, bandın o noktasındaki robota doğru komut yüklenmemesi olduğu ortaya çıkmış.
“Hemen uyardım, arkadaşlar düzelttiler. Biz ürünümüzün koliden rafa geçişini de iyi planlamak durumundayız.” diyen Murat Ülker, perakende noktasında işlerin daha da kolaylaşması için‚ ‘Messi Koli' uygulamasına geçtiklerini ifade ediyor. Barcelona'nın ünlü futbolcusu Lionel Messi'nin attığı goller ve verdiği paslardan esinlenerek geliştirilen sistemle koliler yeniden düzenlenmiş.
Koli, markette rafları düzenleyen görevlinin önüne gittiğinde ön bölümünü bastırıp çekilerek kolayca açılıyor. Ürün, kolide rafa yerleştirilmeye hazır dizilmiş oluyor. Görevli hızla alıp rafa yerleştirebiliyor. Murat Ülker, “Messi Koli, perakende noktasında bulunanların işini ‘Al, golü at' dercesine kolaylaştırıyor. Aynı Messi'nin verdiği pas gibi.” ifadelerini kullanıyor.

Murat Ülker, grubun yatırım ve işlerinin sadece 10'da 1'inin yurtdışında olduğuna işaret ederek, “Yani işlerimizin en büyük bölümü ülkemizde. Riskimiz de burada, yatırımlarımız da.” diyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'yi ‘yatırım yapılabilir ülke' düzeyine çıkarmasının ‘geç ama çok iyi olduğunu' vurgulayan Ülker, bu kararın sonuçlarını hissetmeye başladıklarını kaydediyor.Ülker, bunun gelecekte daha büyük etkisinin görüleceği inancında: “Nitekim bugünlerde imzalayacağımız sendikasyon kredisinde bunun etkisini gördük. Bugüne kadar Türkiye'ye hiç kredi kullandırmamış bazı yabancı bankalar da pakete girdi. Çin'den, Uzakdoğu'dan ilgilenen bankalar dikkatimizi çekti. Ayrıca Körfez'den de daha kolay kaynak bulur hale geldik.”