GAZİOSMANPAŞA İLKÖĞRETİM OPERASYONU

2002 yılının Temmuz ayında Ortaköy'deki Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu'nda çıkan yangın söndürülürken, tarihi binanın çatısı ve bazı duvarları kısmen çöktü. Ortaköy'deki eğlence mekanlarının yanında bulunan okulun alanı bu yangının ardından önce otopark olarak kullanılmaya başlandı. Okulun otoparkı gece 22:00'den 03:00'a kadar yan taraftaki eğlence mekanının otoparkı olarak kullanılmaya başlandı. O dönemde de okulun otopark olarak kullanılmasına kesinlikle izin verilmeyeceği açıklandı.
Ardından okulun bulunduğu alan için otel iddiaları ortaya atıldı. Daha önceki olaylarda olduğu gibi yine otel yapılmasına izin verilemeceği açıklandı ancak şu anda okulun bulunduğu arazide otel yükseliyor. Yakılan tarih, sermayenin elinde yitip gidiyor.

BİNANIN TARİHÇESİ

Ortaköy – Arnavutköy caddesi üzerinde, kıyıda beyaz konaklardan birinde bulunan Gaziosmanpaşa Ortaokulu, Beşiktaş İttihat Terakki Cemiyeti adıyla söylenen kuruluş tarafından Beşiktaş’ta Akaretler semtinde 1909 yılında açılmıştır. Burada 5 yıl kaldıktan sonra Gazi Osman Paşa’nın Beşiktaş’taki yalısına taşınmıştır. İttihat Terakki Cemiyetinin Maarif işleri ile ilgisi kesilince, okul evkaf idarisine verilip, zamanın Evkaf Nazırı olan Hayri Efendi tarafından kurulan Müessesat-ı İlmiye idaresine bağlanmıştır. Okulun ismi de “Beşiktaş İttihat ve Terakki Vakfı Mektebi” olarak değiştirilmiştir.

Okul 1914 yılında Gaziosmanpaşa yalısına taşınmış, Vakıf Mekteplerinin Milli Eğitime devrinden bir sene sonra, tekrar isim değiştirerek 1917 yılında “İttihat ve Terakki Sultanisi” olarak adlandırılmıştır. 1927 yılına kadar Beşiktaş'taki yalıda çalışan okul, bu tarihten itibaren Kabataş’taki Fındıklı Okuluna nakledilmiş, burada 1933 yılına kadar eğitim ve öğretim çalışmalarına devam etmiştir. Daha sonra Ortaköy'deki Fehime Sultan için yaptırılan yalıya taşınmıştır. Gaziosmanpaşa adını alarak eğitim ve öğretim çalışmalarına devam etmekte iken 13.07.2002 tarihinde yanarak Ortaköy’de bulunan Burakreis İlköğretim Okulu'nun ek binasına taşınmış, eğitim öğretimine burada devam etmek zorunda kalmıştır.

Bu elim kaza sonucu kullanılamaz hale gelen bina 1881 yılında II. Abdülhamit’in kızı Fehime Sultan için yaptırılmıştır. 1923-1925 yılları arasında tütün deposu olarak kullanılıp 1925 yılından itibaren Kurtuluş Savaşında şehit olan erlerin çocukları için “İnönü Darüleytami” olarak isimlendirilen yatılı okul olmuştur.



HAYDARPAŞA PORT

28 Kasım 2010'da tarihi Haydarpaşa Garı'ından kara dumanlar yükselmeye başladı. Yangın söndürme çalışmalarında hazır beklemesine karşın 2 yangın söndürme uçağı kullanılmadı. Tarihi binanın çatısı tamamen yanarken, üst katta da büyük hasar meydana gelmişti.
Haydarpaşa bölgesine yönelik kentsel dönüşüm planları yıllardır tartışma konusu. 2005 yılında Haydarpaşa’ya 7 gökdelen dikileceği gündeme gelmiş, bu proje büyük tartışmalara yol açmıştı. Sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bölgeye gökdelen yapılmayacağını açıklayarak tartışmalara son noktayı koymuştu. Ancak meydana gelen yangının ardından yeniden ortaya atılan gökdelen ve otel iddiaları haklı çıktı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde CHP'li üyelerin ret oyuna karşın AKP'li üyelerin evet oylarıyla Haydarpaşa Port projesine onay çıkmıştı.

BİNANIN TARİHÇESİ

1908’de İstanbul - Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edilmiştir. Gar, TCDD’nin ana istasyonudur. İstanbul’un Anadolu yakasında, Kadıköy’de bulunur. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde Bağdat Demiryolu yanında İstanbul-Şam-Medine (Hicaz Demiryolu) seferleri de yapılmaya başlanmıştır. Devrin Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit döneminde, 30 Mayıs 1906 tarihinde yapımına başlanmıştır. 19 Ağustos 1908 tarihinde tamamlanıp hizmete girmiştir. Bir rivayete göre binanın bulunduğu sahaya III. Selim’in paşalarından Haydar Paşa’nın adı verilmiştir. Binanın inşaatını, "Anadolu Bağdat" adı altında bir Alman şirketi gerçekleştirmiştir.

Ayrıca bir Alman’ın teşebbüsüyle garın önünde mendirek inşa edilerek Anadolu’dan gelecek veya Anadolu’ya gidecek vagonların ticari eşyasını yükleme ve boşaltma işlevi için tesisler yapılmıştır.

İki Alman mimar Otto Ritter ve Helmuth Cuno tarafından hazırlanan proje yürürlüğe girmiş, garın yapımında Alman ustalarla İtalyan taş ustaları birlikte çalışmıştır. I. Dünya Savaşı sırasında gar deposunda bulunan cephanelere 1917’de yapılan bir sabotajla çıkan yangın sonucu binanın büyük bir bölümü hasar görmüştür. Yeniden onarılan bina bugünkü şeklini almıştır.

1979’da Haydarpaşa’nın açıklarında "Independenta" adlı tankerin bir gemiyle çarpışması sonu meydana gelen patlamadan ve sıcaktan dolayı binanın "O Linneman" adlı ustanın yaptığı kurşun vitrayları hasara uğramıştır. 1 Haydarpaşa Garı, 1976’da aslına uygun olarak yeniden geniş çapta onarılmış ve 1983’ün sonunda dört dış cepheyle iki kulenin restorasyonu tamamlanmıştır.



İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BİNASI YANDI

24 Aralık 2012'de İstanbul'un simge binaları arasında yer alan Cağaloğlu'ndaki İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün tarihi binası yine belirlenemeyen bir sebeple yandı. Kısa sürede büyüyen alevler tarihi binayı bir anda sararak ahşap binayı kullanılamaz hale getirdi.
Şimdi akıllara gelen soru ise, İstanbul'da daha önce yandıktan sonra otele dönüştürülen diğer tarihi binalar gibi Milli Eğitim'e ait binanın da bir operasyonla otele dönüştürülüp dönüştürülmeyeceği...



GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ ALEV ALEV YANDI

İstanbul Ortaköy'deki Galatasaray Üniversitesi'nin tarihi binasında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Saat 19.30 sıralarında 3. kattaki derslikte başladığı tahmin edilen yangın, kısa sürede binayı sardı. Binada bulunan az sayıda öğrenci ve öğretim görevlisi dumanların yükselmesinin ardından kısa sürede binayı tahliye etti. Ahşap binadaki yangının söndürülmesi için bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Yangına denizden de müdahale ediliyor. Yaklaşık 3 saat süren müdahalenin ardından yangının kısmen kontrol altına alındığı belirtildi. Yangına kolay müdahale edilebilmesi için Çırağan caddesi trafiğe kapatıldı.

BİNANIN TARİHÇESİ

Yanan bina, Galatasaray Üniversitesi tarafından kullanılan, Feriye Sarayları olarak da bilinen ve Çırağan Sarayı'nın müştemilatı olan bina. Sultan Abdülaziz döneminde mimar Sarkis Balyan tarafından inşa edilen (1871) ve resmi adı İbrahim Tevfik Efendi Sahilsarayı olan ana bina, uzun yıllar Galatasaray Lisesi'nin kız bölümü dersliği ve yatakhanesi olarak kullanıldıktan sonra Galatasaray İlkokulu'na tahsis edildi ve 1992 yılında da üniversiteye devredildi. İlk dönemde idari birimler, sınıflar, kütüphane ve öğretim üyelerinin bürolarını barındıran ana bina, günümüzde sadece idari birimlerin bir kısmı ile Hukuk, İİBF ve İletişim Fakülte sekreterliklerini ve bu fakültelerde görevli öğretim üyelerinin bürolarını içeriyor.