NASA'nın Hedgehog (Kirpi) adını9 verdiği yeni uzay aracı, kuyrukluyıldız ve asteroitleri keşfetmeye hazırlanıyor. Yerçekimi düşük zeminlerde hareket edecek robot, kirpiden ilham alınarak tasarlanmış.



Yerçekim güçlerinin çok düşük olması nedeniyle keşif robotlarının inişi için ideal hedefler olmayan gök cisimleri, NASA'nın Hedgehog (Kirpi) adını verdiği uzay aracıyla keşfedilecek. Küp şeklinde olacak uzay aracı, mikro-yerçekimi olan yüzeylerde üstün manevra kabiliyetine sahip olacak. Uzay aracının kirpiyi andıran diskleri ve dikenleri olacak.



Hedgehog projesinde yer alan NASA mühendisi Issa Nesnas, keşif robotunun tekerlere sahip olmayacağını, tersine sekerek ve yuvarlanarak hareket edeceğini belirterek, uzay aracının en büyük özelliğinin, şeklinden dolayı her tarafı üzerinde hareket edebilecek olduğunu vurguladı.

Uzay hakkında ilginç bilgiler

Uzay hakkında ilginç bilgiler


NASA Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL) ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından bugüne kadar iki prototipi geliştirilen Hedhehog, adını üzerindeki sekiz dikenden alıyor. Keşif robotu ayrıca fren görevi gören diskler sayesinde hızını kontrol edebiliyor. Projeyi ilk olarak 2011 yılında öne süren Marco Pavone, Hedhehog'un yapısı sayesinde üstün hareket ve örnek toplama kabiliyeti olacağını belirtti. Hedgehog yuvarlanırken dikenleriyle toz ve materyal numunesi toplayacak.



Stanford Üniversitesi'ndeki ekibin başında yer alan Benjamin Hockman, Hedgehog'un şekli sayesinde de avantaj sağladığını belirtti. Uzay araçlarına yerleştirmesi daha kolay olacak Hedgehog'un, Mars'a uzanan görevlerde de kullanılabileceği açıklandı.

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Philae keşif robotu, Kasım 2014'te 67P kuyrukluyıldızına yaptığı tarihi inişte yerçekim sorunu nedeniyle hedeflenen bölgeye inememişti. NASA, Hedgehog ile bu tür sorunları ortadan kaldırmayı umuyor.

Philae ile yine bağlantı kesildi

Philae ile yine bağlantı kesildi