Foto: DHA


Araç sahiplerinin araçları ile ilgili bilgi almak için araç hasar sorgulama yapması mümkünken, alınacak olan bir araç ile ilgili bilgi almak isteyen kişilerin araç sorgulama işlemlerini de yapması gerekir. Peki araç sorgulama ve haciz ve rehin sorgulama işlemleri nasıl gerçekleştirilir? Online olarak kolay bir şekilde yapılacak olan araç haciz sorgulama ile birlikte olası mağduriyetler de önlenebilmektedir. Özellikle ikinci el sektöründe sık sık yaşanan bu tür durumlara karşın, kişilerin önceden önlem alması gerekmektedir. Araç alacak kişilerin bu konuda herhangi bir sorun yaşamaması ve güvenli bir şekilde araç alabilmesi için yetkili kurumlar tarafından araç sorgulama konusunda online olarak hizmetler sunulmuş durumdadır. Bu açıdan kişilerin online olarak sunulan araç haciz rehin sorgulama hizmetlerinden yararlanması yeterli olacaktır.

Araç sorgulama işlemlerinin yapılacağı portal e devlet olduğu için kişilerin e devlet üyeliği ile sisteme erişim sağlaması gerekir. Sistem üzerinden yapılacak olan araç haciz rehin sorgulama işlemlerinde araç plaka bilgisinin girilmesi istenecektir. Plaka bilgisi dışında herhangi bir bilginin gerekli olmaması, tüm araçlar için araç haciz rehin sorgulama işlemlerinin yapılmasını sağlamaktadır. Bu kapsamda sizler de kolay bir şekilde sunulan hizmetlerden yararlanabilirsiniz

Araç haciz rehin sorgulama üzerinden yapılan sorgulamalar sonucunda ekranda sonuç sayfası yayınlanacaktır. Sonuç sayfasında kişilerin araçların ruhsat bilgilerini görüntülemesi ve özellikle aşağıda yer alan bölümdeki araç rehin ve çalıntı gibi durumlarını görmesi mümkündür. Bir araç üzerinde herhangi bir rehin ya da haciz işlemi bulunuyorsa araç haciz rehin sorgulama sonrasında bu durum hakkında kesin ve resmi bilgilere ulaşılabilir. Böylece kısa bir araç haciz rehin sorgulama işlemler ile birlikte aracın resmi durumu hakkında bilgi alınabilir ve aracı alma noktasında bu doğrultuda karar verilebilir. Araç sorgulama hizmetlerinden sadece birisi olan rehin sorgulama işlemleri e devlet üzerinden ücretsiz bir şekilde ve istenilen zaman yapılabilir.