Mustafa Akıncı, resmi olmayan sonuçlara göre KKTC'nin yeni cumhurbaşkanı oldu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminde oy verme işlemi sona erdi. KKTC cumhurbaşkanı seçiminde kullanılan oyların yüzde 63,78'si sayıldı. Oyların yüzde 60,17'sini Mustafa Akıncı, yüzde 39,83'ünü Derviş Eroğlu aldı. Yüksek Seçim Kurulu’nun seçimin galibini kısa süre içerisinde açıklaması bekleniyor. Peki Mustafa Akıncı kimdir?

MUSTAFA AKINCI KİMDİR?


Mustafa Akıncı, 1947 Limasol doğumlu olup 14 yıl boyunca Lefkoşa Türk Belediyesi başkanlığı yapmıştır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu olan Mustafa Akıncı, 1975 yılında oluşturulan Kurucu Meclis’e seçilerek görev yapmıştır. Mustafa Akıncı, Lefkoşa Türk Belediyesi'nin ilk seçilmiş başkanı olup, 14 yıl boyunca kesintisiz bu görevi yürütmüştür.

Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nin kuruluşunda etkin rol üstlenerek birliğin ilk başkanlığını yapmıştır.

1987 yılından 2001 yılına kadar Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Genel Başkanlığı görevinde bulunmuş olan Mustafa Akıncı, 1993 - 2009 yılları arasında da Milletvekilliği görevini sürdürmüştür. Mustafa Akıncı, 1999-2001 döneminde ise Başbakan Yardımcılığı ve Turizm Bakanlığı görevini üstlenmiştir. Annan Planı döneminde oluşturulan Barış ve Demokrasi Hareketi’nin (BDH) kurucularından olup, liderliğini üstlenmiştir. Toplumcu Demokrasi Partisi'nin oluşumu ile birlikte başkanlık görevini devretmiştir.

Mustafa Akıncı, Oxford, Harward ve Yale Üniversiteleri gibi dünyaca tanınmış akademik platformlar ile Chatham House gibi uluslararası forumlarda Kıbrıs konusuna ilişkin konferanslar verip panellere konuşmacı olarak katılmıştır.

İyi derecede İngilizce bilen Mustafa Akıncı, evli, üç çocuk, iki torun sahibidir.

Mustafa Akıncı, 2015 KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bağımsız aday olarak katıldı ve aldığı 26.8% oy ile ikinci tura kalmaya hak kazandı.