Ali Ekber ERTÜRK/ ANKARA

RTÜK, AKP yandaşı olmayan kanalların haberlerinde yer alan fon müziğine bile tahammül gösteremiyor. Bunu, Kanaltürk'e kesilen ceza apaçık ortaya koydu.

HABER İÇERİĞİNDE “İHLAL” BULAMAYINCA...

RTÜK, Cemaat’e yakınlığıyla bilinen Kanaltürk’e çok tartışılacak bir ceza verdi. Kanaltürk’ün, 3. Köprü’yle ilgili yaptığı ve kuzey ormanlarının bu köprü nedeniyle yok olduğu haberini masaya yatıran RTÜK’ün AKP’li üyeleri, haber içeriğinde ceza verecek bir unsur bulamayınca “fonda müzik kullanılmış” diyerek kanala ceza kesti. Haberin bütünlüğüne hiçbir şekilde etki etmediği görülen fondaki gitar müziğine ceza verilmesi büyük tartışma yarattı. Kanaltürk, “Elbette peşini bırakmayacağız” açıklaması yaptı.

RTÜK isyanı

RTÜK isyanı


GÖZÜNÜN ÜSTÜNDE KAŞIN VAR!

RTÜK’ün “bu kadarına pes” dedirten cezasına konu olan haber, Ekin Olcayto’nun sunduğu 26 Mart 2015 tarihli “Kuzey Ormanları Yok Oluyor” haberi. Haberde, köprü inşaatı nedeniyle ormanların zarar gördüğü konusu işlenirken, bu konuda “Kuzey Ormanları Savunması” adlı STK’nın hazırladığı özel bülten gösterildi.

İşte muhalefeti haklı çıkaran tablo!

İşte muhalefeti haklı çıkaran tablo!


Haberin içeriğinde “suç unsuru” bulamayan RTÜK, şu ilginç gerekçeyi öne sürdü:

“Söz konusu haber, spikerin ‘Kuzey ormanları savunması, 3’üncü Havalimanı ve 3’üncü Köprü’nün bağlantı yollarının geçtiği kuzey ormanları ile ilgili hazırladığı raporu açıklıyor. Rapora göre projeler için hazırlanan ÇED raporlarındaki ormanlık alan rakamları yanlış. Dev projeler için ekolojik sistemler yok ediliyor, şeklindeki girişine müteakip devam etmektedir. Haberin görüntü ile devam eden kısmı dış ses ve doğal sesin dışında müzik ile birlikte verilmiştir. Söz konusu haberle birlikte verilen müzik yayınının parazitsiz ve net bir şekilde yayına yansıdığı değerlendirildiğinde, söz konusu müziğin habere sonradan eklendiği düşünülmektedir. Haber alma ve haber verme eylemi demokratik toplumun olmazsa olmazı niteliğinde bir husus iken bu eylemin doğasına uygun bir biçimde sergilenmesi, haberin metalaştırılmaması gerekmektedir.”