Erken menopoz sorununda, yumurtalık rezervlerin iyi durumda olmaması, menopozun erken gelmesine sebep oluyor. Çeşitli sorunların da sebep olduğu erken menopozda, sigara gibi dış etkenler de rol oynuyor.

Sigara ve Stres
Sigara kullanımı ya da sigara dumanına maruz kalmak, erken menopoza sebep olan en önemli sebeplerden. Sigara kullanımı, yumurtalıkların üzerinde doğrudan bir şekilde etkili değildir. Ancak sigara içimi, yumurtalık rezervlerinin olumsuz etkilenmesine sebep olarak menopoz yaşını öne çekmektedir. Bunun yanında sigara, yumurtalıkların sayısını ve kalitesini de azaltmaktadır. Bu sebeple hem erken menopoz tedavi şansı düşmekte, hem de gebe kalma şansı olumsuz etkilenmektedir.

Sigara kullanan kadınlar, sigara kullanmayan kadınlarla kıyaslandığında 2 sene erken menopoza girmektedir. Yapılan araştırmalarda günlük olarak 10’dan fazla sigara içmenin bu oranları daha da etkilediğini ortaya koymuştur.
Tıpkı sigara gibi stres de menopoz yaşını etkileyen bir diğer faktör. Yumurtalıkların artık işlev görmemesi, bu sebeple de hormon üretilmemesi menopoz sürecinde vücutta mühim değişimlerin olmasına yol açmaktadır. Menopoz, kendini ilk olarak adet düzensizlikleri ile göstermektedir. Adetlerin düzensizleşmesi, üreme işlevlerini meydana getiren yapılardaki bozukluklar hasebiyle yumurtalık fonksiyonlarının azalmasına sebep olmaktadır.Bu sebeple de Bunun östrojen hormonu azalır. Bunun yanında, östrojen hormonu düşerken gonadotropinlerde (FSH) artış meydana gelmektedir. Bunu takiben de adet görememe sorunu yaşanmaktadır.

Erken Menopoz İçin 5 Neden

Genetik

Kadının menopoza girme yaşını belirleyen en önemli sebep, annesinin menopoza girdiği yaştır. Şayet kadının kan bağı olan kişilerde erken menopoz durumu mevcut ise, kadının erken menopoza girme riski mevcuttur.

Otoimmun hastalıklar

Yumurtalıkların erken yaşta bitmesi ve erken menopoz yaşanmasının en yaygın ikinci sebebi de "otoimmun hastalıklar" olmaktadır. Otoimmun hastalıklar, bağışıklık sisteminin açıklanamayan sebeplerle kendi organlarını yabancı doku olarak kabul etmesi ve bu organlara saldırmasıdır. Bu sebeple organlar tahrip olur. Şayet bu organlar yumurtalıklar ise erken menopoz meydana gelir.

Cerrahi müdahalelerle yumurtalıkların alınması

Cumhuriyet'in haberine göre; Çeşitli sebeplerden ötürü kadının iki yumurtalığı da alınırsa, erken menopoz meydana gelir. Bunun dışında, farklı jinekolojik müdahalelerde de yumurtalıklar zarar görebilir. Bu sebeple erken menopoz gelişebilir.

Kanser

Kanser de erken menopoza sebep olabilmektedir. Kanser tedavileri için alınan radyoterapi (ışın tedavisi) ya da kemoterapi (ilaç tedavisi) kadınların yumurtalıklarına zarar vermektedir.

Kromozom bozuklukları

Frajil X Sendromu ya da Turner Sendromu gibi çeşitli sorunlar, erken menopoza sebep olan bir diğer etkendir.

Erken Menopoz İçin Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

• Kadının erken menopoz konusunda bilinçlenmesi gerekmektedir. İleride çocuk sahibi olmak isteyen hastalar, bu konuda tedbiri elden bırakmamalı ve düzenli olarak kontrollerini yaptırmalıdır. Yumurtalık rezervlerinin durumuna baktırmaları, erken menopoz tedavisi için şansı arttırır.

• Hasta eğer uygun ise, menopoz dönemine kadar hormon tedavisi ile erken menopozu önlemek mümkündür.

• Osteoporoz ve koroner kalp hastalığından korunmak için çeşitli önlemler almak gerekmektedir. Fazla kilolu olan kadınlar, kilo vermeli, beslenme düzeni değiştirilmelidir.

• Alkol ve sigaranın bırakılması gerekmektedir. Hastaların yeterli olarak vitamin ve minerallerini alması gerekir.

• Erken menopoz için en önemli risk faktörü, kemik erimesidir. Bu sebeple de kemik erimesi için gerekli tedbirlerin alınması oldukça önem taşır.