Çalışmalara göre; kalsiyum kilo vermeyi hızlandırırken, karın bölgesini de inceltiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünlerini günde 2-3 porsiyon tüketerek daha hızlı kilo vermenin mümkün olduğunu söylüyor. Kalsiyumun vücuttaki yağları parçaladığına vurgu yapan Deniz, “Günde ortalama 1500 mg kalsiyum alarak kilo vermenizi hızlandırabilirsiniz” diyor.

Vücut için gerekli ve ağırlık kaybetmeye yardımcı olan kalsiyumun en iyi kaynakları süt ve süt ürünleri. Yanı sıra pekmez, susam, fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kuru meyveler de kalsiyumdan zengin besinler arasında. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, kalsiyumdan zengin beslenmek için dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor:

1. Beslenmenizde süt, yoğurt, ayran, cacık veya peynir gibi süt ve süt ürünlerine mutlaka yer verin. Az yağlı süt ve süt ürünlerini tercih edebilirsiniz. Yağ oranının azaltılmış olması kalsiyum içeriğini değiştirmez ve yağdan tasarruf etmenizi sağlar. Örneğin kahvaltıda 1 ince dilim peynir, öğle yemeğinizde 1 kase yoğurt ya da cacık ve herhangi bir ara öğününüzde 1 bardak süt tüketerek, hem tok kalabilir, hem de kilo vermenizi kolaylaştırabilirsiniz.

2. Ispanak, pazı, bamya, fasulye ve börülce gibi sebzeler de kalsiyumdan zengindir.

3. Etli veya kıymalı ana yemeklerin yanına maydanoz, roka, nane ve kıvırcık gibi yeşillikler ekleyin.

4. Haftada 2-3 kez kuru fasulye, nohut, mercimek tüketerek kalsiyum alımını arttırın.

5. Meyve tercihinizi kalsiyum içerdikleri için kuru kayısı, kuru erik, kuru incirden yana kullanabilirsiniz. Ancak kuru meyvelerin şeker oranının yüksek olduğunu unutmayın ve porsiyonlarına dikkat edin.

6. Badem iyi bir kalsiyum kaynağı. Doyurucu ve kalsiyumdan zengin bir ara öğün alternatifi olarak değerlendirebilirsiniz. Ancak içerdiği yağ nedeniyle gün içinde 10 adet çiğ bademden fazla yememeye dikkat edin.