ABD'li bilim insanları ahtapotlar ile ilgili ilginç bir şeyi ortaya çıkarttılar. Ahtapotlar çok fazla doğal düşmanları olmamasına rağmen savunma mekanizması olarak pek çok canlıdan daha kompleks bir sisteme sahiptir. Ahtapotların bazı türleri kendilerini tehlikede hissettiklerinde ya da avlarına yaklaşırken fark edilmemek için renk değiştirirler ve bulundukları okyanus zemininin dokusuna uygun bir renge bürünerek kamufle olurlar.

tr.fobito.com’un haberine göre şimdiye dek bu insanüstü ve doğa harikası görülen beceri için ahtapotların beyninde özel bir bölüm olduğu ve sadece bu işle görevli bir organın ve vücutta çeşitli renk pigmentlerinin olduğu düşünülüyordu.

Kaliforniya Üniversitesi’nden Santa Barbara’nın araştırması ile ortaya çıkan ilginç sonuca göre ahtapotların renk değiştirme mekanizmasının sandığımız kadar komplike olmadığı anlaşıldı. Yapılan araştırmaya göre ahtapotların cildinde bulunan ve opsin adı verilen ışığa duyarlı bir protein familyası bu renk değişimi işini tek başına yapıyor.

İnsan gözünün retina tabakasında bulunan fotoreseptör hücrelerde bulunan protein ile aynı olan bu yapılar algıladıkları ışığa göre tepki veriyor ve yansıttıkları ışığın rengini değiştirebiliyorlar.

DERİSİYLE IŞIKTAKİ DEĞİŞİMLERİ FARK EDEBİLİYOR

Araştırmanın baş yazarı Ekoloji, Evrim ve Deniz Biyolojisi Doktora Öğrencisi Desmond Ramirez, “ahtapotların cildi bir canlının ışığı göz ve beyni ile algıladığı kadar detaylı algılamıyor; ancak ışıktaki değişimleri veya artma ve azalmaları ya da parlaklığın değiştiğini algılayabiliyor” şeklinde açıklıyor konuyu.

Bu yeni verilerin öncelikle ahtapotlarda olduğu gibi canlıların kamuflaj yeteneğini algılamamızda büyük bir adım olduğunu söyleyen Ramirez, aynı zamanda ilerleyen zamanda biyo-teknolojiler için de önemli bir gelişme olduğunu söylüyor.