AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye ile AB arasında anlaşmaya varıldığını bildirdi. Tusk, "Taraflar 'Mülteci Eylem Planı'nı kabul etti" dedi. Ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Kayseri pazarlığı" diye tarif ettiği, AB ile Suriyeli sığınmacı pazarlığında Ankara beklediğini bulamadı. Davutoğlu, Türkiye'nin AB üyelik süreci çerçevesinde 5 yeni başlığın müzakereye açılmasını önermişti.


[caption id="attachment_1143318" align="aligncenter" width="620"] Fotoğraflar: Reuters[/caption]

Zeynep GÜRCANLI/ANKARA

Kıbrıslı Rumlar karşı çıktı. AB çözüm olarak, "prosedürel başlık" diye nitelendirilen, en son müzakere başlığı "Mali ve bütçesel hükümler" başlığının açılmasını önerdi. Davutoğlu'nun daha önce AB tarafından taahhüt edilen 3 milyar Euro'luk mali yardıma ek olarak istediği ikinci 3 milyar Euro'luk yardım konusunda ise ses çıkmadı. AB, ikinci 3 milyar Euro'luk yardım konusunda sadece "bakarız" dedi.

ÖNERDİĞİMİZ HİÇBİR BAŞLIK AÇILMADI

Davutoğlu'nun öneri paketinde şu başlıkların müzakereye açılması istenmişti; Enerji (15. başlık), yargı ve temel haklar (23. başlık), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. başlık), Eğitim ve kültür (26. başlık), dış güvenlik ve savunma politikaları (31. başlık)
Davutoğlu'nun açılmasını önerdiği bu başlıklar, Rumlar'ın veto koyduğu başlıklardı. Bu nedenle Brüksel'de gözler Kıbrıs Rum Kesimi Lideri Anastasiyades'e dönmüştü. Anastasiyades'in vetosunun ise aşılması mümkün olmadı. Türkiye'nin önerdiği hiçbir başlık açılmadı.

PROSEDÜREL BAŞLIK AÇILACAK

AB, Rumlar'ın vetosunu aşamayınca, çareyi Fransa'ya ricacı olmakta buldu. Fransa da, "prosedürel başlık" olan, son müzakere başlığının açılmasını veto ediyordu.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ye hem AB yetkilileri rica etti, hem de Hollande Başbakan Ahmet Davutoğlu ile zirve marjında ikili bir görüşme yaptı.
Sonuçta Hollande, 33. başlıktaki Fransa vetosunu kaldırdı.

Böylece, AB "mali ve bütçesel hükümler" başlığını, yani 33. müzakere başlığını açmayı kabul etti.

Fransa, eski Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy döneminde Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinde 5 başlığı bloke etmişti. Hollande'in Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından bu başlıklardaki Fransız blokajı teker teker kalktı. 33. Başlık, Fransa'nın bloke koyduğu, ancak Rumlar'ın veto etmediği son başlıktı.

ANLAŞMA 20 MART'TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Brüksel'de yapılan müzakerelerde ayrıca, üzerinde uzlaşmaya varılan anlaşmanın "20 Mart'tan itibaren geçerli olması" üzerinde de görüş birliğine varıldı. Yani, 20 Mart'tan itibaren Yunanistan'a illegal yollarla gidecek olan Suriyeli sığınmacıları Türkiye geri alacak. Mültecilerin, 4 Nisan itibariyle Türkiye'ye gönderileceği bildiriliyor.

İLK 3 MİLYAR EURO "HIZLANDIRILACAK", EK 3 MİLYAR EURO İÇİN AB "BAKACAK..."

Varılan anlaşma uyarınca, AB'nin Türkiye'ye daha önce vermeyi taahhüt ettiği ve henüz yaklaşık 100 milyon Euro'su projelere verilen 3 milyar Euro'nun kullandırılması "hızlandırılacak". Buna göre AB Komisyonu, önümüzdeki hafta içinde paranın hangi projelerde kullanılacağına ilişkin detaylı bir açıklama yapacak.

Davutoğlu'nun önerisinde yer alan, Türkiye'ye taahhüt edilmiş olan 3 milyar Euro'ya ek ikinci bir 3 milyar Euro mali yardım konusunda ise AB söz vermemeyi tercih etti. MAli yardım konusunda "önümüzdeki dönemde gündeme alınabileceğini" ifade etmekle yetindi. Yani, Davutoğlu'nun istediği ikinci 3 milyar Euro konusunda, AB yeşil ışık yakmadı.