AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn yayınladıkları ortak açıklamada, Kışanak ve Anlı'nın gözaltına alınmasını "oldukça endişe verici bir haber” olarak değerlendirdi.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Mogherini ve Hahn'ın açıklamasında, "demokratik yollarla seçilmiş Diyarbakır Belediyesi eş başkanları Kışanak ve Anlı'nın gözaltına alınmasına dair endişe verici haberler görüyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada “Son 15 ay içinde Türkiye’nin güneydoğusunda şiddet hiç durmadı. AB kendi terör örgütü listesinde de yer alan PKK’nın, Türkiye'nin güvenliğine yönelik ciddi tehdit olduğunu kabul etmektedir. Ama aynı zamanda, atılan tüm adımların Türkiye’nin bir AB adayı ülke olarak taahhüt ettiği hukukun üstünlüğü, yargı süreci ve temel haklara uygun olması da gereklidir” denildi.

"SİYASİ ÇÖZÜM TEK SEÇENEK"


AB yetkilileri, Türkiye'deki Kürt sorununa yönelik siyasi çözüm çağrılarını da yineledi. Hahn ve Mogherini, silahların indirilip, ülke içinde halkın seçtiği temsilcilerin de yer alacağı bir siyasi diyalog başlatılması gerektiğini vurgulayarak, siyasi çözümün tek seçenek olduğuna dikkat çekti.

Diyarbakır Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı Salı akşamı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı PKK/KCK terör örgütü soruşturması kapsamında gözaltına alınmıştı. Eş başkanlar gözaltına alınırken, belediye binasına da polis baskın düzenleyerek arama yapmıştı.

Gültan Kışanak sabah saatlerinde Ankara'da TBMM Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu'nda dinlenmiş, akşam Diyarbakır Havalimanı'nda, Fırat Anlı da evinde gözaltına alınmıştı. Gece saatlerinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, Kışanak'ın Demokratik Toplum Kongresi'nde özerklik ilanına yönelik konuşması, Fırat Anlı'nın da bir PKK üyesinin mezarı için belediye aracını tahsis etmesi nedeniyle gözaltına alındıklarını açıklamıştı.