Panama Belgeleri'nde (Panama papers) adı geçen ve off-shore şirketler üzerinden vergi kaçırdığı ortaya çıkan İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson, kendisine yöneltilen Panama soruları üzerine röportajı terk etti.



  

Panama Belgeleri'nin ilk kurbanı İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson oldu. Başbakan, İsveç televizyonuna röportajı sırasında, Panama belgelerinde ortaya çıkan karısının üzerine şirket sorulunca, röportajı terk etti.

Başbakan, Wintris adını taşıyan şirket sorulunca, "Burada ne yapmaya çalışıyorsunuz? Bu hiç uygun değil" diyerek, röportajın ortasında ayağa kalktı ve söyleşiyi bitirdi.

11 MİLYON SAYFALIK BELGELER


Panama menşeli bir hukuk firması olan Mossack Fonseca’ya ait 11 milyon sayfadan oluşan kayıtlar “Panama Belgeleri” başlığı ile basına sızdırıldı. BBC’nin haberine göre Mossack Fonseca, aralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en yakın arkadaşlarından ve kızının vaftiz babası olan müzisyen viyolonselist Sergi Roldugin dahil 72 ülkenin eski liderlerinin ve şu anki başkanlarının da bulunduğu müşterilerinin para aklamasına ve vergi kaçırmasına yardımcı oluyor.



TÜRKİYE'DEN 10 MÜŞTERİ VE 101 ŞİRKET YER ALIYOR


Panamaleaks’te yayınlanan kayıtlarda Türkiye’den de 101 şirketin ve 10 müşterinin yer aldığı iddia edildi.

BELGELERDE İZLANDA BAĞLANTISI


Mossack Fonseca’nın kayıtları İzlanda başbakanı Sigmundur Gunnlaugsson’un da ülkenin devlet yardımı alan bankalarına beyan edilmemiş yatırımları olduğunu gösteriyor. Gunnlaugsson gizli bir offshore şirket aracılığı ile gizlice milyonlarca dolar yatırım yapmakla suçlanıyor. Belgeler Gunnlaugsson ve eşinin 2007 yılında Wintris adlı bir offshore şirket satın aldığını gösteriyor ancak 2009’da parlamentoya girerken şirketle olan ilişkisini beyan etmemiş. Sekiz ay sonra da kendi %50 hissesini 1 dolara karısına satmış. Kamuoyında Gunnlaugsson’ın istifası isteniyor ama başbakan herhangi kanunu çiğnemediğini ve eşinin ekonomik olarak kendisinden dolayı bir fayda sağlamadığını belirtiyor.