Wiesel'in 1960'lı yıllardan bu yana vatandaşı olduğu ve yaşadığı ABD'de öldüğü aktarıldı.

Wiesel, annesi, babası ve kız kardeşini kaybettiği Nazi toplama kamplarında bir genç olarak yaşadıklarını yazdıktan sonra şöhrete kavuştu.

BBC'nin haberine göre; ABD Başkanı Barack Obama, "Sayın Wiesel, çağımızın en erdemli seslerinden biriydi" dedi.

Elie Wiesel, 1928 Romanya doğumlu. 1940 yılında, Wiesel'in doğduğu kasaba, Macaristan tarafından ilhak edilen bölgenin bir parçasıydı. Dört yıl sonra kasabanın tüm Yahudi nüfusu, 15 yaşındaki Elie ve ailesi de aralarında, Auschwitz'e gönderildi.

Wiesel'in annesi, kız kardeşi Nazilerin ölüm odalarında katledildi. Babası Buchenwald kampında açlıktan ve dizanteriden öldü. İki kız kardeşi ise hayatta kalmayı başardı.

UNUTMAK SADECE TEHLİKELİ DEĞİL, SALDIRGANDIR DA...


II. Dünya Savaşı sonrası Wiesel bir Fransız yetimhanesinde hayatına devam etti ve sonrasında gazeteci olmaya karar verdi.

Ölüm kamplarındaki deneyimlerine dayanan "Night" ile başladığı yazarlık kariyerinde 60'ı aşkın kitap yazdı.

Söz konusu kitabında dikkat çekici şu cümleler yer aldı:

"Hayatta kalıp tanıklık etmek isteyenlerin görevi bellidir: Ölüler ve yaşayanlar için tanıklık etmek."

"Unutmak sadece tehlikeli değil, saldırgandır da; ölüleri unutmak, onları ikinci kez öldürmeye benzer."

TARAFSIZLIK ZALİME YARAR, KURBANA DEĞİL


Wiesel'in Holokost terimini kullanması, kelimenin Nazilerin Yahudilere karşı işlediği vahşetle ilişkilendirilmesini güçlendirdi.

1986 yılında şiddet, baskı ve ırkçılığa karşı söylemleri nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne değer görüldü.

Ödül konuşmasında Wiesel, "Ne zaman ve nerede insanlık ıstırap ve alçalmadan mustarip olursa, tarafınızı seçin. Tarasızlık, zalime yarar, asla kurbana değil. Sessizlik işkenceciyi cesaretlendirir, asla işkence göreni değil" ifadesini kullanmıştı.

YAHUDİ HALKININ BİR KAHRAMANI


Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald S, Lauder, Wiesel'in ölümünün ardından yaptığı açıklamada, "O şüphesiz geçtiğimiz 100 yılın en büyük Yahudi öğretmen ve düşünce adamlarından biriydi. Ölümü asla doldurulamayacak bir boşluk bıraktı. Aynı zamanda yazdıkları yaşamaya devam edecek" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise mesajında, "Elie Wiesel bir ışık demeti ve insanoğlunun iyiliğine inanan insanlığının bir örneği olarak hizmet verdi" dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ise Wiesel'i "Yahudi halkının bir kahramanı ve tüm insanlığın bir devi" olarak tanımladı.