Dünyanın bilime, bilimin kadınlara ihtiyacı var felsefesinden yola çıkan L’Oréal Türkiye’nin 14 yıldır başarıyla sürdürdüğü “Bilim Kadınları İçin” 2016 bursiyerleri belli oldu. ODTÜ’den 2, Harran, Acıbadem, Gebze Teknik ve Mersin Üniversiteleri’nden toplam 6 Genç Bilim Kadını başarılı araştırmaları ile her bir araştırma için 15 Bin Dolar değerinde burs kazandı.

bil

Dünyanın bilime, bilimin kadınlara ihtiyacı var felsefesinden yola çıkan L’Oréal Türkiye’nin 14 yıldır başarıyla sürdürdüğü “Bilim Kadınları İçin” programı kapsamındaki destek bursları, anlamlı bir törenle 2016 yılı sahiplerini buldu.

L’Oréal Türkiye; kadınların bilimsel araştırmalardaki başarısına ve bilim dünyasındaki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekme amacıyla kurguladığı ödül töreni ile 2016 yılı bursiyerlerine, 3 Mayıs 2016 tarihinde ödüllerini takdim etti. Akademisyenler, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşen tören büyük ilgi gördü.

bilim

“BAŞARI HİKAYELERİ İLE BİLİM KADINLARI” 

Ödül töreni kapsamında ayrıca “Başarı Hikayeleri ile Bilim Kadınları” paneli de gerçekleştirildi. 2015 yılında ‘En Etkin 30 Türk Amerikan Kadın’ listesinde yer alan Prof. Dr. Banu Onaral tecrübelerini katılımcılarla paylaşırken, Profesör Onaral’ın yanı sıra Kansas Üniversitesi Profesörlerinden Candan Tamerler, 2013'te Brüksel'de “Avrupa'da Yılın Türk Kadını” seçilen İTÜ Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Elif Genceli Güner ve Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Tekinay da başarı hikâyelerini anlattılar.

BİLİM GÜNDEMİNE IŞIK TUTAN KADINLAR

Bu yıl rekor sayıya ulaşan başvurular UNESCO jürisi tarafından değerlendirildikten sonra ODTÜ 2, Harran, Acıbadem, Gebze Teknik ve Mersin Üniversiteleri’nde görev yapan 6 Bilim Kadını’nın başarılı araştırmaları ödüle layık görüldü. 6 Genç Bilim Kadını, başarılı araştırmaları ile L'Oréal Türkiye'den her bir araştırma için 15 Bin Dolar değerinde burs kazandı.

Yaşam Bilimleri ve Malzeme Bilimleri kategorilerinde UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun oluşturduğu bağımsız jüri tarafından seçilen araştırmalarda projenin inovatif yaklaşımı, niteliği, uygulanabilirliği, sürdürülebilirliği, bilime ve insanlığa/ekosisteme yapacağı katkı ölçüt alındı.

Araştırmalarıyla burs almaya hak kazanan projeler:

Özgül-Persil-Çetinkol

“Yaşam Bilimleri” Dalında: Yrd. Doç. Dr. Özgül Persil Çetinkol / Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Projesi: Kanser tedavisi üzerine

Kanser tedavisine yönelik ilaç adayı moleküllerin sentezi ve bu moleküllerin DNA ile olan etkileşimlerinin incelenmesi

Fatma-Beste-Kınıkoğlu-Erol

Yrd. Doç. Dr. Fatma Beste Kınıkoğlu Erol / Acıbadem Üniversitesi, Projesi: Yapay İnsan Dokusu

Erişkin mezenkimal kök hücreleri kullanarak üç boyutlu yapay insan dokusu geliştirilmesi.

aysegul-kutluay

Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Kutluay Baytak / Harran Üniversitesi, Projesi: Ultra duyarlı elektrokimyasal sensör uygulamalarının geliştirilmesi

Bazı doping etken maddelerinin saptanması için, nanokompozit malzemelerle desteklenen yeni ultra duyarlı elektrokimyasal sensör uygulamalarının geliştirilmesi

“Malzeme Bilimleri” alanında:

Melahat-Bilge-Demirköz

Doç. Dr. Melahat Bilge Demirköz / Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Projesi: Uydu teknolojilerindeki radyasyon etkileri

Türkiye’de geliştirilmiş özgün malzemelerin ve elektronik bileşenlerin, uzay için toplam doz etkisi (TID) radyasyon testleri altındaki etkilerinin araştırılması ve dayanıklılığının artırılması

rezan-demir

Yrd. Doç. Dr. Rezzan Demir / Gebze Teknik Üniversitesi, Projesi: Yeni Nesil Bataryalar

Yeni Nesil Bataryalar: Sodyum-iyon bataryalar için üç boyutlu baskı teknolojisi kullanılarak karbon/kalay temelli kompozit anot malzemelerinin geliştirilmesi.

Mine-İnce-Ocakoğlu

Doç. Dr. Mine İnce Ocakoğlu / Mersin Üniversitesi, Projesi: Güneş pilleri

Yeni tür ışık absorplayıcı malzemelerin hazırlanması ve nano gözenekli-TiO2 temelli güneş pillerindeki performans çalışmaları.

"KADINLARIN BİLİME KATILIMLARINI TEŞVİKE DEVAM EDECEĞİZ"

Düzenlenen törende açılış konuşmasını yapan L’Oréal Türkiye Genel Müdürü Claude Rumpler, programın temel amacının, bilim alanındaki cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi, bilimde kadınların çalışmalarının daha görünür olması ve rol modelleri ön plana çıkarak genç bilim kadınlarının teşvik edilmesi olduğunu ifade etti.

Rumpler şöyle devam etti; ”L’Oréal olarak bir bilim insanı tarafından kurulduğu ilk günden itibaren bilimin sınırlarını zorluyoruz. Bizim için güzellik bilim anlamını taşıyor. Araştırma ve Geliştirmeye her yıl 900 milyon Euro ve 4000 çalışan ile en fazla yatırım yapan sektör şirketiyiz. L’Oréal’de çalışan bilim insanlarının %70’i kadın. Bilimdeki cinsiyet eşitsizliğini azaltmaya, kadınların bilime katılımını teşvik etmeye yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.”