Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile NASA işbirliğiyle düzenlenen eğitimde, ekonfastro etkinliği kapsamında NASA ve Oxford'dan 2 Astrofizikçi yaklaşık 20 okula online astronomi ve bilimde kariyer başlıklı seminer verdi.  Bu etkinlikler kapsamında  Aydınlı öğrenciler de Türk bilim insanlarından video konferans yöntemiyle ders aldı.

Aydınlı öğrenciler, Dr. Selçuk Topal ve Dr. Umut Yıldız'dan online ders aldı. FOTO: Cihan


Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen, çeşitli illerden öğrencilere internet üzerinden canlı olarak verilen dersleri merakla takip ettiler. Öğrencilere Güneş, Ay, gezegenler, yıldızlar ve uzayla ilgili bilgiler verildi.

Öğrenciler ders sonunda, uzayla ilgili merak ettikleri soruları sordular. "Astronomi ve Bilimde Kariyer" e-konferansları kapsamında Aydın Sosyal Bilimler Lisesi ile Çine Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, 2 Astrofizikçi Dr. Selçuk Topal ve Dr. Umut Yıldız'dan online ders aldı.

Derste yıldızların oluşumu, gözlem yöntemleri, uzay hareketliliği, gezegenler gibi konular işlendi. Uzayla ilgili merak ettikleri soruları sözlü ve yazılı olarak yönelten öğrenciler, "Başka gezegenlerde hayat var mı? Başka gezegenlerde insanlar gibi canlı yaşıyor mu? Karadelikte yolculuk, Dünya ve uzay zaman farkı" gibi sorular sordu.

"32 GEZEGENDE YAŞAM OLABİLECEĞİ DÜŞÜNÜLMEKTE"

Öğrencileri cevaplayan Dr. Topal, “Güneş Sistemi'nin dışına yeni çıktık. Evren çok büyük. Evrenin bir yerinde yaşam olsa bile belki hiçbir zaman iletişime geçemeyeceğiz onlarla. Belki de evrenin bir köşesinde uygarlık vardı ve yok oldu, bunu bilemeyiz. Evren gerçekten çok büyük. İleride ışık hızından daha hızlı giden bir şeyler icat edersek, o zaman evrenin gizemlerini gidip yerinde araştırırız. 'İnsanoğlu Ay'a çıktı mı?' diyorlar. İnsanoğlu Ay'a çıktı. Uzayda çok fazla yıldız ve gezegen var. Bunların resimlerinin çoğu temsili ama bilimsel. Galaksimizde, başka yıldızlar etrafında dolanan bin 977 gezegen bulundu. Bu gezegenlerin 32 tanesinde yaşam olabileceği düşünülmekte.” dedi.