Ayla ÖZDEMİR

Yükseköğretime Geçiş Sınavı pazar günü yapılıyor. YGS’de bu yıl ÖSYS’ye başvuran 2.255.386  aday yarışacak. Yaklaşık 80 bin kişinin ise üniversiteye sınavsız geçiş için başvuru yaptırdığı belirtildi. Uzmanlar, adaylara son günü kendilerini mutlu hissedecekleri insanlarla geçirmeleri tavsiyesinde bulundu



Üniversiteye girişin ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)’ye tüm yurtta ÖSYS’ye başvuru yapan 2 milyon 255 bin 386 adayın katılması bekleniyor. Sınav il ve ilçeler dahil olmak üzere 173 merkezde, yaklaşık 7.300 bina, 117.000 salonda görev yapacak toplam 303.000 sınav görevlisi ile gerçekleştirilecek. Sınava Şırnak ilinde girmek için başvuruda bulunan adaylar, İçişleri Bakanlığı’nın güvenlik içerikli yazısı doğrultusunda Gaziantep Merkez, Gaziantep Nizip, Batman ve Siirt sınav merkezlerinden birinde sınava alınacaklar. 2016 YGS sınavına girecek tüm adaylar sınava girecekleri yer bilgisini gösteren ve sınava girişte yanlarında bulundurmaları gereken Sınava Giriş Belgesi’ni yanında bulundurması gerekiyor. Sınav giriş belgeleri ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinilebiliyor.

UZMANLARDAN MOTİVASYON ÖNERİLERİ

Üniversiteye giriş sınavı öncesi, son bir günde neler yapılabilir ve sınavda nelere dikkat edilmeli, sorular karşısından nasıl tavır takınılmalı… İşte uzmanlardan son dakika önerileri: Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, YGS sınavı öncesi öğrencilere ve velilere yönelik önerilerini paylaşırken, en çok gelen soruları da yanıtladı. Ünsal, "Tekrar yapmada sakınca yok, ancak son günlerde yeni şeyler öğrenmeye çalışmayın derken, sınavdan bir gün öncesini ister evinizde, isterseniz dışarıda, kendinizi iyi ve mutlu hissedeceğiniz insanlarla birlikte vakit geçirin" önerisinde bulundu. Ünsal, "YGS bir zeka testi de değil, bir başarı testi de değil. Hayat başarısı ile sınav başarısı arasındaki tutarsızlıklar da bunun en önemli kanıtı olsa gerek" ifadesini kullandı. Tarsus Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) Ortaokulu’ndan Psikolog Y. Eray Varol da, sınavda motivasyonu artırabilecek tüyolar verdi. İşte Varol’un tavsiyesi şöyle:



KAHVALTI EDİN, HAFİF MÜZİK DİNLEYİN: Sabah hazırlanırken, kahvaltı ederken evde mutlaka hafiften bir müzik çalsın. Ailenizle sınav dışındaki konularla ilgili sohbetler de yapabilirsiniz. Sabah dengeli, güzel ve neşeli bir kahvaltının ardından şık ama rahat bir kıyafet giyinin.

SINAVA GİRMEDEN ÖNCE RAHATLAYIN: Birkaç kez sessiz ve derinden nefes alın ve nefesinizi aldığınız sürenin iki katı süresince yavaş yavaş bırakın, bütün vücudunuzdaki kasları iyice sıkıp bırakın
ve tekrar derin ve sessiz nefes alıp bırakın. Bunları uygularken içinizden kendinize şu telkini yapın: “Rahatla ve sakin ol. Ben elimden gelen her şeyi yaptım ve başarabilirim.”

SADECE BİLMEK YETERLİ DEĞİL: Sınavlar sadece bilginizi ölçmez. Dayanıklılığınızı, dikkatinizi, zamana karşı yarışınızı, muhakeme gücünüzü ve daha birçok yeteneğinizi değerlendirmeye alır. Bu yüzden sadece bilmek yeterli gelmeyebilir.

YORULDUĞUNUZU HİSSEDİNCE DİNLENİN: Sınav sırasında dikkatiniz dağılabilir; soruyu tekrar tekrar okumak yerine dikkatinizi toplamak için 2 dakika dinlenin. Belirli periyotlarla kendinize ayıracağınız küçük dinlenme aralıklarını; nefes alma, gözleri kapama, şakaklarınızı ovma gibi hareketler yaparak dikkatinizi, enerjinizi toplama ve yoğunlaştırmaya katkı sağlayacak şekilde değerlendirin.

HER DAKİKA SAATE BAKMAYIN: Zamanın farkına varın; her bölüm için kendinize belli bir zaman ayırın. Zamanı yönetmeye çalışın, her dakika saate bakmayın. Beş altı soruda bir zamanı kontrol ederek temponuzu ayarlamaya çalışın.

EMİN DEĞİLSENİZ YANITINIZI DEĞİŞTİRMEYİN: İlk gelen cevaba ve sezgilerinize güvenin. Ancak hatanızı fark ettiyseniz ya da kesin bilgiyi anımsadıysanız o zaman değiştirin.

KOLAYDAN ZORA TEKNİĞİNİ UYGULAYIN: Beynimizin çalışma prensibi kolaydan zora doğrudur. Bu nedenle ‘turlama tekniği’ni kullanarak önce kolay soruları bulun ve cevaplayın. Daha sonraki turlarda zor soruları cevaplayın. Bu size testin başında hem zaman hem de moral kazandıracaktır.

ÖNCE KENDİNİZİ TANIYIN: YGS sınavının en önemli ve anahtar kodu, kendinizi çok
iyi tanımanız, sınavı çok iyi tanımanız, sınav anında olumsuz duygulara kapılmamanız, her türlü güçlüğe ve karamsarlığa karşın sakin ve soğukkanlı olabilmeniz, olabildiğince olumlu düşünebilmenizdir.