15 Temmuz'daki darbe girişiminin yaşandığı gün ihaleye çıkartılan ve hiçbir alıcının teklif vermediği Bank Asya'da BDDK'da faaliyet izinlerinin kaldırılmasının ardından tasfiye süreci başladı. Dünya Gazetesi'nden Jülide Yiğittürk Gürdamar'ın bugün yayımlanan köşesinde verdiği bilgilere göre, önümüzdeki günlerde TMSF'nin ilk olarak 100 bin TL'ye kadar olan fonu bulunan kişilere ödeme yapacağı ifade ediliyor. Bankacılık Kanunu'na göre, katılım bankalarında, gerçek kişiler adına özel cari ve kâr ve zarara katılma hesaplarında toplanan tasarrufların kişi başına, ana para ve kâr payı tutarlarının 100 bin TL'lik bölümü TMSF güvencesi altında bulunuyor. İlk olarak ise vatandaşın katılım fonları ödenecek. Edinilen bilgiye göre ayrıca diğer borçlar için, TMSF'nin tasfiye sürecinde bankaların aktiflerini satarak nakte çevireceği ve kredileri tahsil ederek borçları ödeyeceği belirtiliyor.

KÜÇÜK YATIRUMCUYA ÖDEME ZOR


Borsa İstanbul'da hisseleri kapatılan Bank Asya yatırımcılarına bir ödeme yapması beklenmiyor. Bir borsa analisti "Bank Asya yatırımcısının umudu bankanın satılmasıydı. Tasfiye sürecinde bankada bir değer kalması durumundaq bir ödeme yapılması mümkün görünüyor. Fakat bankanın özkaynak değerleri negatif olduğu için Bank Asya yatırımcısına bir ödeme yapılması zor" dedi.

TAHSİLATLAR BİRLEŞİK FON'A


Bank Asya, internet sitesinden yapılan açıklamada, bankanın kredi kartı / senet / kredi ödemesi hariç bir bir ödeme kabul etmeyeceğini, kredi kartı ve benzeri ödemelerinin ise Birleşik Fon Bankası AŞ Merkez Şubesi'nde bulunan Bank Asya hesaplarına yapılabilineceği belirtildi. TMSF de Bank Asya'nın tasfiye sürecinde bankacılık işlemleri için Birleşik Fon Bankası'nı adres gösterdi. Konya yakın kaynakların, TMSF'nin bankacılık işlemleri için çok şubeli bir katılım bankası veya bir kamu bankası ile muhabirlik anlaşması yapılabileceği ifade ediliyor. Öte yandan Bank Asya Emeklilik'in de önümüzdeki günlerde satışa çıkarılacağı belirtiliyor.