Müteahhitlik, tarımsal sanayi ve gayrimenkul geliştirme gibi temel sektörlerde faaliyet gösteren Tekfen Grubu, 15 bin çalışanı ve 5 milyar lira cirosu ile halka açık bir şirketler topluluğu olarak 60’ıncı yılını kutluyor. Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, “60 yıl önce Feyyaz Berker, Nihat Gökyiğit ve rahmetli Necati Akçağlılar’ın kurup büyüttüğü aile şirketinin bugün halka açıklık oranı yüzde 44’ü buldu. Bu oranla Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören benzer şirketler arasında en fazla açıklık oranına sahip şirketlerden biriyiz. Yani, bir ‘aile şirketinin ötesinde global bir şirket olduk’ demek istiyoruz” dedi.

Petrol fiyatları 140 dolarlardan 50 dolara düşerken, petrol üreten ülkelerdeki birçok projenin ertelendiğini veya iptal olduğunu belirten Gigin, şimdilerde Türkiye’ye odaklanmaya başladıklarını kaydetti. 60’ıncı yıl nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Murat Gigin, bugün itibarıyla yürüttükleri yaklaşık 5.5 milyar dolarlık toplam projeleri olduğu bilgisini aktardı. 60’ıncı yılda 4-5 tane büyük proje bağladıklarını belirten Gigin, “Yakın zamanda ise 5 yeni proje daha aldık” dedi.

Grup olarak gübre sektöründe de faaliyet gösterdiklerini belirten Murat Gigin, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yasaklanan azotlu gübre konusuna da değindi. Yasaklama dolayısıyla sektörde sorun yaşandığını belirten Gigin, “Gübre içerisindeki amonyum nitrat yüzde 34.5 olduğu zaman patlayıcı sınıfına giriyor. Türkiye’de azotlu gübrede kullanılan amonyum nitrat yüzde 30-31 seviyesinde. Bu çeşitli yöntemlerle patlayıcı haline getirilebilir. Bu nedenle yasaklama kapsamına alındı” dedi.

BÜYÜK SORUN YARATIR

Ülkemizde dinamit kullanımının izin alınarak yasal olduğunu ancak gübrenin yasaklandığını hatırlatan Gigin sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de yaklaşık 200 bin ton amonyum nitrat var, dolaşabilir halde. Ancak bu gübre haline geldiğinde yaklaşık 5- 5.5 milyon ton gübre dolaşımda. Yüzde 45’i amonyum nitratlı. Dolayısıyla takibi de zor. Bunun patlayıcı hale getirilmesi zorlaştırılmak isteniyor.

Dış dünyada yüzde 26 yoğunlukta amonyum nitrat kullanılıyor. Patlayıcı madde haline getirmeyi aklına koyanın bunu da patlayıcı hale getirebileceğine inanıyoruz. Tarımda bu gübrenin yılın ilk çeyreği itibarıyla kullanılması gerekiyor. Yasak çözülmezse ciddi sorun yaşanır. 1 Kasım’da TÜBİTAK, İçişleri Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı tüm üreticilerin örneklerini verdiği bir test yapacak. Aselsan’ın da katılma ihtimali var. Bu test sonucunda yüzde 26 içerikli gübrelerin az patlayıcı olduğu ispatlanırsa satışına izin verilecek. Kanun koyucu ile üretici bu konuda birlikte çalışıyorlar. Türkiye, Avrupa’nın en büyük gıda üreticisi. Bu konunun gıda üreticiliği konusunda hem ülkemiz hem de kırsal kesim nüfusu için önemli bir konu olduğunu düşünüyoruz.”

2.1 MİLYAR DOLARLIK PROJE


08tekfen Murat Gigin, tepe yöneticileri ile birlikte 60’ıncı yılını kutlayan Tekfen Gurubu’nun hedefleriyle ilgili olarak bilgi verdi.


Faaliyetlerinin önemli bölümünün Körfez bölgesinde yoğunlaştığını kaydeden Tekfen Holding Başkanı Murat Gigin, Katar’ın bunların başında olduğuna dikkat çekti. Gigin şu bilgileri aktardı: “Taahhüt altında 11 yıldır Katar’da 2.4 milyar dolar iş yaptık. Geçen hafta, ‘Al Khor Expressway’ otoyol projesi için Katar’la sözleşme imzaladık.

Bu projenin bedeli, yaklaşık 2.1 milyar dolar. Bu, Tekfen İnşaat’ın 60 yıllık tarihinde tek seferde imzaladığı en büyük sözleşme olma özelliğini de taşıyor. 8-10 bin kişi çalışanımız olacak buralarda.”