YURDAGÜL UYGUN / sozcu.com.tr
Dolar haftaya yükselişle başladı. Güne 2.91 düzeyinden başlayan dolar, 2.94 seviyesine kadar yükseldi. Uzmanlara göre, dolar 2.95’i aşarsa, yükseliş 3 lirayı bulabilir.


Foto: Reuters


Dolardaki yükselişi değerlendiren Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut, doların kritik noktalarda olduğunu belirterek, “2.89 seviyeleri satış baskınının daha da artabileceği bir noktaydı. Buradan dönmesi önemli. 2.9170 de yükseliş için önemli noktaydı. Burayı defalarca test etti. Bu seviyenin kırılmasıyla alımların etkili olduğunu görüyoruz. Diğer yandan bu hafta Çarşamba günü Fed başkanı Yellen’ın kongrede konuşacak olması dolardaki hareketi de tetikledi” diye konuştu.

2.9170’in üzerindeki dolar / TL’de 3 seviyesi riskinin de kuvvetli olduğunu düşünen Karabulut, TL tarafında risklerin hala ön planda olduğunu vurguladı. TL’nin gelişmekte olan para birimleri arasında olduğuna işaret eden Bulut, “Tahvilde gelişmekte olan ülkelerden, gelişmiş piyasalara doğru kalma olduğu net bir şekilde görünüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizleri 2.20’ler civarındayken 1.80’lere gevşedi. Aynı hareketin Almanya’da da olduğunu görüyoruz. Bugün en çok değer kaybeden para birimleri arasında Türk Lirası, Güney Afrika Randı, Macaristan Forinti, Meksika Pesosu bulunuyor” dedi.

Hem temel, hem de teknik nedenlerden dolayı doların yükseldiğini anlatan Karabulut, 2.9170 seviyesinin önemli olduğunu, 2.95’in aşılmasıyla birlikte doların 3 lira olabileceğini söyledi.

İRAN PARASI DOLARI DÜŞÜRDÜ İDDİASI


Diğer yandan, geçen haftayı 2.95 seviyesinde açan dolar, 2.91 seviyelerine kadar gerilemişti. Doların düşmesinde İran’ın serbest kalan 100 milyar dolarından çözülen 23 milyarının Türkiye’ye gelmesinin etkili olduğu konuşulmuştu.