Moody's'in not indirimine verilen ilk sert tepki sonrası dolar/TL'de sakin seyir bu sabah da devam ederken, yurtdışı piyasalardaki veri ve gelişmeler izlenecek. Petrol fiyatları Asya işlemlerinde kazançlarını artırarak piyasalara destek olurken, OPEC üyelerinin şaşırtıcı bir şekilde üretimi sınırlamaya dair bir anlaşmaya varması bu yükselişlerde etkili oldu.

Dün saat 16;41'de 2.9794/2.9803 seviyesinde olan dolar/TL, saat 08:57 itibariyle 2.9801/2.9815 seviyesinde işlem görüyor. Dün aynı saatte 3.1598/3.1609 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.1629/3.1646, euro/TL ise 3.3456/3.3476 seviyesinde bulunuyor.

OPEC'TEN ANLAŞMA


OPEC dün yaptığı bir açıklamayla 2008'den bu yana ilk defa petrol üretimlerinde ılımlı bir sınırlamaya giderken, Suudi Arabistan rakibi İran karşısındaki katı tutumunu yumuşattı.

ABD'de de Wall Street OPEC anlaşmasından destek bularak yükselirken, yatırımcılar bir yandan da ABD'de gerçekleşmekte olan başkanlık yarışını yakından izlemeye devam ediyor. Emtia bağlantılı dövizler OPEC'in üretimi sınırlama kararının ardından artan petrol fiyatlarından destek buldu ve yükseldi.

İLGİLİ HABEROPEC'ten bu kez anlaşma çıktıOPEC'ten bu kez anlaşma çıktı


OPEC kararı global olarak risk iştahında artışa neden olmasıyla yurtiçi piyasalarda da olumlu bir hava yaratabilir ancak petrol fiyatlarındaki artış Türkiye'nin enerji maliyetlerini de artırması nedeniyle TL'nin önümüzdeki dönemde diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha kötü performans göstermesine de neden olabilir.

MOODY'S'İN NOT İNDİRİMİ


Türkiye, Moody's'in not indirimi ardından bazı yatırımcılar için gerekli olan iki yatırım  yapılabilir nottan birini kaybederken, kararın ardından dolar/TL illikit piyasada 3.00 seviyesini aşmış, gösterge 10 yıllık tahvil faizi de Cuma kapanışa göre 50 baz puanlık artışla çift haneye yükselmişti.

Riskten kaçınan bazı büyük uluslararası fonlar sadece en az iki yatırım yapılabilir nota sahip ülkelerin varlıklarına para yatırabiliyorlar. Moody's not indiriminin ardından üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye'ye yatırım yapılabilir düzeyde not veren tek kuruluş olarak Fitch kaldı.